Peter Eriksson berättade för Sahlin om nya uppdraget

Publicerad 2016-05-25

Ansvarar för digitalisering men nobbar sociala medier som Twitter

Ex-språkröret Peter Eriksson, 57, gör comeback i svensk inrikespolitik – som minister med ansvar för bostäder och digitala frågor.

Mona Sahlin var en av de första som fick veta.

– Hon sa grattis och önskade lycka till, säger Eriksson.

Miljöpartisten Peter Eriksson är tillbaka i svensk inrikespolitik. Sedan valet 2014 har han suttit i EU-parlamentet i Bryssel, men när han fick frågan om att ta över som bostadsminister efter Mehmet Kaplan, då tackade han ja.

Men det krävdes en del funderande.

– Det är ett viktigt jobb och viktiga frågor jag får ansvar för, i ett mycket besvärligt politiskt läge. Då kändes det svårt att säga nej, säger han.

”Kan bli besvärlig”

Peter Eriksson var språkrör tillsammans med Maria Wetterstrand i nio år, 2002-2011. Sedan dess har han hunnit leda KU i riksdagen och representera MP i EU. Platsen han lämnar i Bryssel tar nu riksdagsledamoten Jakop Dalunde över.

Eriksson beskrivs som en pragmatisk politiker som är van att samarbeta med andra partier och inte är rädd att säga vad han tycker.

Själv tror han att hans erfarenhet också kan göra honom "lite besvärlig" i regeringskretsen.

– Men det är väl min och alla ministrars uppgift att slåss för sin sak? Jag tror att Lövin och Fridolin kanske hoppas att jag ska vara lite besvärlig ibland, för att driva på i de här frågorna.

Sahlin fick veta först

Inför valet 2010 kampanjade Eriksson och Wetterstrand mycket nära den förra S-ledaren Mona Sahlin. De känner varandra väl och Sahlin blev en av de första som fick veta att Eriksson skulle bli minister.

– Men det var en ren slump, vi sprang på varandra i backen från Södermalm ner mot Slussen, säger Eriksson.

Enligt den nya bostadsministern småpratade de en stund. Eriksson var på väg till pressträffen i Rosenbad, där de nya ministrarna skulle offentliggöras, och avslöjade då sitt nya uppdrag.

– Hon sa grattis och hoppades att det skulle gå bra för mig. Men hon gav inga råd, säger han.

Peter Eriksson ser som sitt viktigaste uppdrag den närmaste tiden att komma i mål med bostadssamtalen mellan regeringen och Alliansen.

– Jag vill att vi ska komma överens om och få fram åtgärder som skyndar på bostadsbyggandet i Sverige. Snabbare, enklare lösningar så vi klarar den stora bostadsutmaningen.

Eriksson framhåller att han i dag inte har några färdiga svar för vilka de viktigaste åtgärderna på bostadsområdet är i dag, först måste han sätta sig in i nya jobbet. Han vill dock se över allt ifrån tillgången på byggnadsarbetare till regelverk på området.

Kommunerna ser han dock som en nyckel för ökat byggande.

– Det finns kommuner som har varit effektiva och duktiga, då måste vi försöka se till att sprida och använda dessa exempel.

Nobbar Twitter

Utöver bostadsfrågan kommer Peter Eriksson också ha ansvar för digitaliseringen i samhället. Men själv är han inte särskilt digital, erkänner han.

Hittills är det mest Erikssons medarbetare som skött hans Facebook-sida och på Instagram är han inte speciellt aktiv.

På Twitter finns han inte alls.

– Jag känner mig själv och vet att det finns risker med Twitter och att vara alltför snabb och snärtig i formuleringarna och lägga ut det innan man tänkt efter. Det har visat sig ganska många gånger.

Peter Eriksson har rötterna i småländska Tranås men har länge bott i Kalix i Norrbotten, där han fortfarande har ett hus.

– Jag har inte hunnit vara där på länge. Jag har ingen som plogar på vintern så jag måste skida till huset. Men på fredag åker jag dit. På sommaren försöker jag vara där så mycket jag kan.

Efter utnämningen besökte Peter Eriksson näringsdepartementet där han kommer att ha sin placering. Han höll ett kort tal till personalen och framhöll att det viktigaste inte är partipolitiska segrar utan att det ska bli bra för Sverige.

Peter Eriksson om...

Relationen till Stefan Löfven:

– Jag har träffat honom när han var Metallordförande. Jag har stor respekt för honom, han vill det bästa för Sverige och är inriktad på att hitta bra lösningar snarare än att få personliga förmåner av uppdraget.

Kontakten med MP-språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin:

– Jag ställde frågan till Lövin om hon ville kandidera för oss till EU-parlamentet inför valet 2009. Jag gjorde bedömningen att hon hade en stor chans att bli omtyckt, och så blev det ju. Och jag har haft ett nära samarbete med Gustav alla år, vi står nära varandra.

Kritiken inom MP om att han haft många politiska uppdrag i följd inom MP:

– Vi har en rotationsprincip som innebär att man inte ska sitta på samma post alltför länge. Sedan kan enskilda personer tycka att det borde vara ytterligare regler. Jag tycker i själva verket att det varit lite för mycket rotation i MP. I riksdagsgruppen bytte vi 15 av 25 ledamöter i senaste valet, det är en stor omställning för ett parti.