Moderaterna: Korta sommarlovet och inför tre terminer i skolan

Publicerad 2015-06-18

Moderaterna vill korta elevernas sommarlov.

Samtidigt vill man införa ett system med tre terminer i den svenska skolan och öka antalet undervisningstimmar.

– De långa loven ställer till det för både barn och familjer, säger Anna König Jerlmyr (M).

Under våren har sex arbetsgrupper inom Moderaterna arbetet med att utveckla partiets politik efter valförlusten i höstas. Oppositionsborgarrådet i Stockholm, Anna König Jerlmyr, har lett arbetet inom gruppen "Ett modernt yrkesliv, ett tolerant och jämställt Sverige".

I dag kan Aftonbladet berätta att gruppen nu lanserar ett förslag som man hoppas ska bli skarp M-politik efter partiets stämma i höst.

Det handlar om att man vill utreda möjligheterna med att i grunden förändra den svenska skolan och införa ett system med tre terminer i stället för dagens två. Inspirationen har man hämtat från andra länder med liknande system - Storbritanien, Frankrike, Portugal och Japan.

Förslaget innebär också att man vill korta svenska elevers sommarlov rejält.

– Dagens system med två terminer och långa sommarlov är anpassat till en tid när de flesta i Sverige var bönder. I dag har vi en helt annan situation där de långa loven ställer till det för barn och familjer, säger König Jerlmyr.

Vill korta sommarloven

Hon menar att barn som kommer från tuffare socioekonomiska förhållanden är de som drabbas värst av dagens system med ett långt sommarlov.

– En del barn får mycket stimulans på sommaren, de har närhet till böcker och får åka på kollo. Men andra sitter hemma, är passiva och spelar dataspel. Det är inte alla kommuner som möter upp dem med en öppen förskola eller tillgängligt fritids.

König Jerlmyr säger att gruppen studerat internationell forskning som säger att barn tappar i sin utveckling under långa sommarlov. Men hon menar att många föräldrar också har det tufft att pussla ihop livet under samma tid.

– Man har kanske bara fem veckors semester och det ställer till det för många familjer, att de får dela upp sig och inte kan ha sommarlov tillsammans. Särskilt svårt blir det för ensamstående, där barnets lov är längre än semestern.

Ett system som arbetsgruppen tittar närmare på är det brittiska. Där sträcker sig höstterminen från september till mitten av december, vårterminen från januari till påsk och sommarterminen från påsk till mitten av juli. Mellan dessa finns ett par veckors ledighet.

– Så det är inte så att man skulle bli utan sommarlov på något sätt, säger König Jerlmyr.

Vill öka antalet timmar i skolan

Samtidigt som strama åt loven vill man öka antalet undervisningstimmar i den svenska skolan.

– Vi ligger under OECD-genomsnittet. Och när vi tappar i i Pisa-mätningar och annat är det viktigt att vi också ökar undervisningstimmarna för svenska elever. Det gäller framför allt matematik, men även programmering.

Den tänkta omgörningen av skolsystemet skulle enligt arbetsgruppen också kräva att lärarutbildningen byggs ut och att fler personer lockas att söka dit, menar König Jerlmyr.

Hur tror du en tioåring ser på att ni vill förkorta deras sommarlov?

– De kanske inte uppskattar det, direkt. Men om tio eller tjugo år tror jag att de skulle se i backspegeln att det är ändå var bra. Det gjorde att man lättare kunde få jobb eller kom in på den där utbildningen man ville.

Nu hoppas Anna König Jerlmyr att även andra partier nappar på idén.

– Ett sådant här system bygger på att det finns blocköverskridande enighet. Vi ser gärna att partierna i riksdagen kan sätta sig ned och föra samtal och se över ett treterminssystem genom en grundlig utredning.

Men först måste arbetsgruppen övertyga det egna partiet.

– Det här är ett förslag som vi lägger fram och vi hoppas det blir ett skarpt förslag till stämman i höst.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand reagerar så här på förslaget.

- Fler undervisningstimmar kräver fler lärare. Lärare som i nuläget inte finns. Politikerna måste lösa lärarbristen innan de föreslår åtgärder som istället ökar lärarbristen. Kvalitet måste gå före kvantitet, säger hon.

Hos Lärarnas Riksförbund är man också skeptiska till förslaget.

- Vi stödjer inte förslaget om kortat sommarlov. Det krävs mer än så för att lösa de problem som svensk skola har. Jag  välkomnar dock en förutsättningslös debatt där allt kan diskuteras, säger Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund.