Säpochefen: ”Tillväxten av extremister ökar hela tiden”

Publicerad 2018-01-16

SÄLEN. Antalet återvändare till Sverige som slagits för IS minskar.

Men tillväxten av radikala islamister ökar i stället på hemmaplan vilket oroar Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg.

– Det blir svårare och svårare för oss som är satta att bekämpa det här att hålla koll på sådana stora volymer av individer, säger han.

På den sista dagen på Folk och försvars rikskonferens i Sälen står Sveriges inre säkerhet i fokus. En av de centrala aktörerna på området är Säpochefen Anders Thornberg.

Sedan 2010 råder en förhöjd hotnivå i Sverige, vilket innebär att terrordåd kan ske. Den nivån har Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NST, bedömt ska ligga kvar under hela 2018.

Debatten de senaste åren, både innan och efter terrordådet i Stockholm i april, har bland annat handlat om hur de svenskar som åkt till Syrien och Irak för att slåss för IS ska hanteras, framför allt när de återvänder och hur de kan hindras från att begå terrorbrott i Sverige. Bland annat så har terrorresor förbjudits.

Antalet återvändare minskar

Under förra året minskade antalet återvändare till Sverige. Anders Thornberg säger att ungefär tio individer kom tillbaka efter resor till Irak och Syrien.

– Det var betydligt fler innan och då kunde man resa fram och tillbaka. Men vi har ju fortfarande drygt ett 100-tal individer kvar i Syrien och Irak. Vi har ett antal som har dött och rätt många som har kommit tillbaka, mellan 140-150 individer. Vi följer det här och skaffar oss en uppfattning om hur läget är i Syrien och Irak och om det är någon verksamhet där som är riktad mot Sverige eller mot svenska intressen, säger han.

Säpochefen säger att de som återvänder omgående hamnar under Säpos bevakning.

– Är de misstänkta för terrorbrott startar vi en förundersökning och har övervakning. Är de misstänka för andra brott ser vi till att de blir beivrade via polisen. Om det finns individer som vill lämna de här verksamheterna så ger vi namnet till polisen som kan lämna vidare dem till sociala myndigheter så att man kan återanpassas. Men vår primära uppgift är att vara en brottsbekämpande myndighet och se till att det inte händer något, säger Thornberg.

Men det som oroar honom allra mest just nu är inte enbart återvändarna. Det är i stället att tillväxten av radikala islamister ökar i Sverige. I en intervju med Aftonbladet varnade forskaren Magnus Ranstorp för att salafistiska jihadister inte möter något större motstånd i Sverige när de försöker nå unga med sitt våldsbejakande budskap.

Anders Thornberg säger att tillväxten av våldsbejakande extremister inte bryts i den omfattning som den borde.

– Tillväxten ökar ju hela tiden. Det är inte bara resenärerna som vi pratar om utan personer som blir självradikaliserade, personer som stannar i vårt land och kan få för sig att göra ett terrorattentat med enkla medel som med en kniv eller ett fordon, säger han.

”Alla goda krafter måste hjälpas åt”

Säpochefen säger att alla goda krafter i samhället måste hjälpas åt, att Säpo inte klarar av hela uppgiften själva.

– Det är otroligt viktigt att man identifierar de här individerna, för min del de som kanske är beredda att begå terrorbrott. Vi måste bryta trenden med en ökande tillväxt. Miljöerna har ju växt så mycket i Sverige att det blir svårare och svårare för oss som är satta att bekämpa det här att hålla koll på sådana stora volymer av individer.

Inrikesminister Morgan Johansson (S), som också är på plats i Sälen, säger till Aftonbladet att flera åtgärder behövs för att motverka utvecklingen. För två veckor sedan öppnade ett center mot våldsbejakande extremism som är placerat på Brottsförebyggande rådet. Det ersätter den tidigare nationella samordnaren.

– Jag tror att mycket måste göras för att öka samverkan lokalt mellan kommun, polis och säkerhetspolisen. Det handlar om att socialtjänsten i ökad utsträckning måste ha tillgång till information från polisen vilka individer det handlar om, vilka det är som håller på att radikaliseras. Vi ser över sekretessreglerna, det är en del av uppgörelsen kring terrorism mellan partierna, säger Johansson.

Tar höjd för oroligare valrörelse

Inför valet i höst tar Säpo också höjd för att hoten kan komma att öka mot politiker, företrädare för rättsväsendet och journalister. Hoten kan komma både från radikala islamister men även höger- och vänsterextrema.

– Det vi ser är att det politiska landskapet är mer polariserat, det är stundtals ganska hätsk ton med mycket hårda ord på sociala medier, säger Thornberg.

Säpo har tagit fram en bok, ”Personlig säkerhet”, med tips och råd till de som är involverade i valrörelsen. Dessutom säger Säpochefen att man, efter exemplen i USA och Frankrike, också tar höjd för yttre aktörer som ska försöka påverka valet i Sverige.

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!