Polisens teori: Lurades in i fälla – avrättades

Uppgifter: Spelade kort – blev utlurad

Uppdaterad 2022-04-07 | Publicerad 2022-04-06

Den 19-årige mannen hade spelat kort innan han sköts till döds i Norsborg på tisdagskvällen.

Han tros ha lurats in i en fälla och sedan skjutits, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har polisen hittat vapen som kan kopplas mordet.

Klockan 19.21 på tisdagen fick polisen larm om en skjutning nära tunnelbanan i Norsborg söder om Stockholm.

På platsen, i ett bostadsområde, hittades en skjuten man liggandes på marken. Enligt uppgifter till Aftonbladet hade han träffats av flera skott. Trots livräddande insatser dödförklarades han.

Innan skottlossningen ska mannen, som var 19 år och ostraffad, ha befunnit sig i en föreningslokal.

Enligt samma uppgifter ska polisen ha fått information om att offret fått ett telefonsamtal, från vad som tolkades som ett bud.

Han gick då ut från lokalen – och sköts ihjäl.

En teori som polisen nu arbetar utifrån är att det var en fälla som offret lurades in i, enligt Aftonbladets uppgifter.

Enligt uppgifter till Aftonbladet befann sig 19-åringen inne i lokalen och spelade kort innan han lurades ut.

Polis på plats vid mordplatsen vid Norsborg i Stockholm.

Uppgifter: Ren avrättning

Mordet beskrivs som en ren avrättning.

Vittnen ska, enligt Aftonbladets källor, ha uppgett för polisen att gärningsmännen jagat offret och först träffat honom med ett skott, varpå han föll till marken. De ska då ha sprungit ikapp 19-åringen och avlossat dödande skott.

Ett stort antal personer samlades vid platsen efter händelsen och stämningen beskrevs som kaotisk. Personer ska bland annat ha försökt ta sig in genom polisens avspärrningar.

Ola Österling, presstalesperson på Stockholmspolisen, vill inte kommentera Aftonbladets uppgifter eller vilken teori man arbetar efter.

– Så här tidigt i utredningen utesluter vi ingenting. Vi går efter alla hypoteser, säger han.

Här sköts 19-åringen ihjäl.

Uppgifter: Flyktbilen påträffad

Vittnen ska ha sett två svartklädda gärningsmän springa från platsen, enligt Aftonbladets uppgifter. Polisen vill inte gå in på hur många gärningsmän det kan röra sig om.

– Vi utesluter inte att det har varit flera personer delaktiga i den här skottlossningen. Sedan är det en som har hållit i vapnet men vi utesluter inte att det har varit flera som varit delaktiga, säger Ola Österling.

Ingen har gripits, men enligt uppgifter till Aftonbladet ska ett vittne ha fångat en misstänkt på bild någon gång under kvällen, något som polisen nu analyserar. Polisen har också sökt efter en svart bil och enligt uppgifter till Aftonbladet hittades en misstänkt flyktbil i Södertälje under morgonen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har polisen hittat vapen som kan kopplas mordet, men det ärendet utreds än så länge separat.

– Under natten så har den yttre insatsen avslutats och i stället har den här mordutredningen blivit en utredningsinsats. Och den har bemannats under natten av utredare och andra funktioner som vissa specialfunktioner, säger Österling.

– Primära syftet med utredningen under natten har varit att kartlägga den avlidne och därigenom kunna ta fram eventuella motivbilden. Det har tagits fram olika hypotetiska alternativ.

Polisen: Minska oron

Efter dödsskjutningen spärrades ett stort område av och en teknisk undersökning genomfördes. Polisen undersöker polisen också övervakningskameror i närheten.

Även under onsdagen är polisen på plats i Norsborg.

– Vi har ett antal poliser i området och vi har en bra samverkan med Botkyrka kommun och deras resurser. Vi samverkar för att minska oron i lokalsamhället som en sådan här händelse för med sig. Poliserna på plats är beredda att svara på frågor från allmänheten och är också beredda att ta emot iakttagelser som har gjorts.

Rekordmånga dödsskjutningar har rapporterats in under 2022. Enligt polisens statistik som sträcker sig fram till den 31 mars hade 17 personer dött i skjutningar bara i år.

Med dödsskjutningen i Norsborg landar den siffran på 18 döda.

Följ ämnen i artikeln