Djärva värvningar av Kinberg Batra

Redan innan hon valts till M-ledare sätter Anna Kinberg Batra ihop Moderaternas nya lag.

Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson blir två av nyckelspelarna.

Både Kristersson och Svantesson har suttit i regeringen, under fyra respektive ett år. Men trots viktiga arbetsuppgifter, Kristersson var ansvarig för pensioner och socialförsäkringar och Svantesson var arbetsmarknadsminister, har de inte lyckats göra sig särskilt kända.

Okänd av varannan

Enligt Aftonbladet/Sifo känner 48 procent överhuvud taget inte till Ulf Kristersson. 45 procent har ingen aning om vem Elisabeth Svantesson är.

En av politikens viktigaste uppgifter är att driva opinion. Men på den punkten har ju uppenbarligen både Kristersson och Svantesson misslyckats. I så fall skulle fler veta vilka de är.

Trots det väljer den ännu inte valda M-ledaren Anna Kinberg Batra att göra dem till nyckelspelare i hennes framtida lag. Det var inte otippat, Kristersson och Svantesson tillhör Kinberg Batras krets.

Men var det djärvt? Det kan man faktiskt säga. I praktiken gör Kinberg Batra dem till finans- och arbetsmarknadsministrar i en eventuell framtida Alliansregering.

En fingervisning

Svantesson firade inga triumfer under det dryga år hon hann vara ansvarig för arbetsmarknaden och Arbetsförmedlingen. Det kan man inte säga att Kristersson heller gjorde som socialförsäkringsminister. Alltså djärvt.

Men det fanns, förmodligen, en intressant tanke bakom att Anna Kinberg Batra presenterade den nya ekonomiska talespersonen och den nya arbetsmarknadspolitiska talespersonen samtidigt. Det ger en fingervisning om att Kinberg Batra tydligare vill koppla ihop ekonomin med vad den ska åstadkomma.

Ordning och reda i ekonomin, Moderaternas kungsord, är inget självändamål. Det är ett medel att använda pengar till det de ska användas till och inte amorteringar på statsskulden.

Den tyngd som avgående Fredrik Reinfeldt lagt vid kampen mot utanförskapet kommer uppenbarligen fortsätta under Anna Kinberg Batras ledning. Och kanske accentueras ytterligare.

Intressant är nämligen också att Elisabeth Svantesson blir talesperson för både arbetsmarknads- och integrationsfrågor. En integration värd namnet går via ett jobb.

Att gifta ihop de frågorna har den nuvarande regeringen också gjort genom att arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) också är samordningsansvarig för integrationspolitiken.