Tidsplanen har totalt havererat

Vaccineringen mot covid i mål fyra månader senare

Målet var att svenska folket skulle vara fullvaccinerat veckan efter midsommar.

Det missades grovt.

Det nya måldatumet är 5 november, fyra månader senare.

Man måste nog kalla det för övermod.

I början av året, när vaccinationerna mot covid-19 just hade inletts, var socialminister Lena Hallengren (S) trosviss. Veckan efter midsommar, vid halvårsskiftet, skulle alla som var 18 år eller äldre ha fått sina två doser av vaccinet mot covid-19.

Sverige var hur vant som helst vid att vaccinera miljontals människor per år så det här skulle gå som en dans. Sade Hallengren.

Emma Spak på Sveriges kommuner och regioner, SKR, var inte lika säker. Hennes personal skulle ju utföra hästjobbet.

Redan i februari flaggade hon för att om Sverige skulle gå i mål under högsommaren så krävdes det att vaccinet levererades enligt plan, utan minsta försening. Men inte ens då var det säkert att det skulle gå.

Det gjorde det inte. Inte alls.

Enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten har knappt 60 procent av befolkningen över 18 år fått två doser av covidvaccinet.

Samma myndighets färskaste prognos är att de sista ska ha fått sin andra dos under vecka 44. Det är första veckan i november som avslutas den 5:e.

Målet missas alltså grovt. Närmare bestämt med fyra månader.

Man kan kalla det ett misslyckande. Eller att vårens prognoser var övermodiga, saknade verklighetskontakt. Eller en blandning av både och.

En viktig del av förklaringen är att leveranserna av vaccin inte har gått i den takt som man från början trodde. Det är svårt att göra något åt. Vi vill ju ha ett bra, säkert vaccin. Inte något som hafsats ihop.

En annan del av förklaringen är att skräcken för att drabbas av den oberäkneliga sjukdomen avtog i takt med att smittspridningen minskade.

I dag är medelåldern på covidpatienter som ligger inlagda på intensivvårdsavdelningar 47 år. Under pandemins inledning var den 61.

Under samma tid har medelåldern på dem som avlidit med sjukdomen minskat från 82 till 73 år.

Folk åkte på semester i stället för att ta sitt vaccin. Det kunde vänta till ett tillfälle som passade bättre med planeringen av privatlivet.

Men jag tror att det också finns en annan förklaring. Och den handlar om hur myndigheterna närmat sig dem som ska vaccineras.

Vi kan ta Sveriges Radios kartläggning av vaccinationsläget i den yngsta åldersgruppen, de som är 16 och 17 år.

I Uppsala har redan 70 procent fått sin första spruta. I Kronoberg 11 procent. Förklaringen till Region Uppsalas höga siffra är enligt ansvariga att de skickat hem ett brev med en bokad tid för sprutan. Valfrihet kan vara bra. Men ibland funkar det tydligen bättre med pekpinnar. Och en jobbig ombokning.

Ett annat exempel är de mobila vaccinbussarna i Stockholm. De har främst turnerat i så kallade utsatta områden där många uppenbarligen tyckt det verkade extremt krångligt och svårt att boka en vaccinationstid.

Men bussen och en trevlig gulvästad värd som visade vägen och sade att det räcker om man har med sig sin legitimation för att få sin spruta gjorde susen. Krånglet och kanske också språkförbistringen och dataovanan försvann.

Lena Hallengrens kaxiga målsättning byggde på illusionen att allt, precis allt, skulle gå som på räls.

Det gör det sällan. Och inte den här gången heller.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.