Finns det någon vaccinrättvisa?

Häromdagen tackade palestinska myndigheten nej till vaccin från Israel eftersom utgångsdatum bara låg några veckor fram.

Nu när den rika världen börjar få ett överskott av vaccin ökar risken att de dyrbara dropparna måste kasseras trots stor vaccinbrist i världen.

Olyckligt även för alla som redan är fullvaccinerade.

Den som, trodde på alla vackra ord i början av pandemin om att vaccinerna skulle fördelas rättvist över världen har anledning att förfäras över utvecklingen. Den mer cyniske kan kallt konstatera att det blev precis som man kunde förvänta sig.

De rika och välutvecklade länderna har lagt beslag på runt 85 procent av de covidvacciner som hittills tillverkats och bokat upp en stor del av de som kommer att produceras det närmaste året. För säkerhets skull har man beställt mycket mer vaccin än man egentligen behöver. USA har så de kan vaccinera varje medborgare fem gånger om, Europa sex gånger och Australien sju gånger.

Följden är att både USA, Storbritannien och EU kommer att ha ett stort överflöd av vacciner senare i år. Frågan är vad som ska hända med dessa miljontals doser som världens fattiga länder ropar efter.

Det låter givetvis bra när rika länder säger att de ska donera sitt överskott men det fungerar inte alltid så bra i praktiken.

I förra veckan skulle Israel donera en miljon doser av Pfizers vaccin till den palestinska myndigheten efter kritik om att Israel inte brydde sig om befolkningen som lever på den ockuperade Västbanken.

Men när doserna kom upptäckte palestinierna att utgångsdatum bara låg några veckor fram och drog sig ur uppgörelsen. Sannolikt leder det till att vaccinet måste kasseras samtidigt som det egentligen råder en stor brist på vaccin.

Låg vaccinvilja

I Hongkong larmade myndigheterna för några veckor sedan om att de kan tvingas kassera flera miljoner doser av Pfizers vaccin eftersom viljan att vaccinera sig är så låg hos befolkningen. Utgångsdatum ligger bara tre månader fram.

Ska Hongkong lagra vaccinet i hopp om att vaccinviljan ökar med risken att det måste kasseras eller skeppa det till mer välbehövande innan bäst före datum är passerat?

Liknande problem riskerar att uppstå i andra länder med gott om vaccin. Särskilt där vaccinviljan inte är så stor. Sådana länder är det gott om. Vaccinet ligger där i kylarna och frysarna och plötsligt är det på väg att gå ut. Då kan det vara för sent att skeppa det vidare till någon som behöver det bättre.

Vid mötet mellan världens sju rikaste länder, G7, i början av månaden utlovades en miljard doser till världens fattiga fram till nästa sommar. Det mesta av detta är vaccin som ännu inte tillverkats. De doserna kan gå direkt till de länder som är i behov vilket minskar risker för att vaccin måste kasseras. Så länge de klarar fryshanteringen.

Med vaccin som redan levererats till den rika världen kan det bli svårare.

Redan i början av pandemin inrättade WHO ett program för att säkra tillgången till vaccin i utvecklingsländer, Covax. Målet är att få till en flockimmunitet mot coronaviruset i hela världen. Men Covax har knappast varit någon succé trots att stora summor pengar donerats till programmet.

Eftersom de rika länderna bokat upp så stor del av vaccinerna har det inte blivit särskilt mycket över till Covax som haft svårt att konkurrera.

Stoppat export

WHO satsade dessutom mycket på de billigare vaccinerna som fattigare länder lättare skulle ha råd att köpa in. Dit hör framförallt Astra Zenecas covidvaccin. Ett vaccin som drabbats av problem och fått ett dåligt rykte.

Dessutom har Covax främsta leverantör inte fullföljt sina åtaganden. Serum Institute of India är världens största tillverkare av Astra Zenecas vaccin. Men Indien har drabbats extra hårt av pandemin och sedan några månader stoppat all vaccinexport. Miljontals doser som Covax skulle ha fått har Indien istället behållit för sin egen befolkning.

De är därför som i snitt bara två procent av Afrikas befolkning vaccinerats medan USA och Europa ligger på över 50 procent.

Fortfarande är bristen på tillverkningskapacitet det stora problemet. WHO har nu inrättat en "teknisk hub" i Sydafrika där covidvaccin ska kunna produceras på licens i samarbete med läkemedelsföretagen. Hittills är det två företag som nappat och förhandlingar pågår med Moderna och Pfizer. Men produktionen kommer igång tidigast om ett år.

Så det gäller verkligen att maximalt utnyttja de doser som tillverkas.

För som experterna ständigt upprepar. Det är bara när en stor del av hela världens befolkning blivit vaccinerad som vi alla kan känna oss säkra och livet återgå till det normala.