Nytt fiasko för Ebba Busch

Efter två månader – elstödet till företagen åter på ruta ett

Ett dygn efter energiminister Ebba Busch lovat företagen besked om deras elstöd bröt hon även det löftet.

De fick inga nya upplysningar alls. Utom att processen börjar om från början. Från noll.

Det högkostnadsskydd som regeringen lovade väljarna i valet har utvecklas till en mardröm. För hela regeringen men framför allt för energiminister Ebba Busch (KD).

I onsdags eftermiddag lovade hon företagen det som de väntat på, länge och ivrigt. Nämligen när det stöd som regeringen lovat dem skulle komma.

Ett dygn, 24 timmar, senare återkom Busch. Dock inte med det utlovade beskedet utan om att processen gör en omstart. Två månader efter den inleddes. Vi är tillbaka på ruta ett. Eller möjligen ruta noll.

Svenska kraftnät får på nytt i uppdrag att skissa på hur ett generellt stöd till alla företag och organisationer i hela landet ska se ut. De får kort om tid på sig, det nya förslaget ska vara klart den 4 januari.

Därefter ska det skickas in till Energimarknadsinspektionen, en statlig myndighet som fattar beslut om det följer gällande regler och lagar. Det tar åtminstone ett par tre veckor.

Sedan ska regeringen författa en förordning, en legalt bindande regel, för hur pengarna ska betalas ut. Då är vi framme tidigast i mars.

 

• Elintensiva företag, i regeringens tappning företag som använder mycket el i förhållande till sin omsättning, ska kunna få mer. Regeringen har bett om godkännande för det hos EU-kommissionen som avgör om det snedvrider konkurrensen eller inte. Det handlar om högst två miljoner euro för oktober, november och december.

Om kommissionen godkänner upplägget måste regeringen författa en förordning även i denna del. Sedan kan företagen ansöka hos Energimyndigheten om att få ta del av stödet. Någon tidsplan i denna fråga finns inte heller. Men EU-kommissionen är inte direkt känd för att vara snabbfotad.

Hur mycket pengar företagen kan få är fortfarande oklart. Likaså när pengarna kommer. Och hur de ska betalas ut. Genom Försäkringskassans försorg som för hushållen? Eller på annat sätt. Man vet inte.

• Hur mycket, hur och när pengarna slutligen betalas till företag och andra juridiska personer är fortfarande i högsta grad oklart.

 

Under pressträffen om fiaskot med elstödet till företagen gav Ebba Busch också sig själv, och sina partiledarkolleger i regeringen, kraftigt underkänt för de vidlyftiga el-löftena under valrörelsen.

Först ville de införa ett högkostnadsskydd men den idén är numera begravd under ett tjockt lager jord. Det gick inte ens att beräkna kostnaden för. Men det handlade om åtminstone 20 miljarder i månaden under den kalla perioden.

Stödet skulle också vara på plats den 1 november men är ännu inte det.

Pengarna skulle betalas ut i god tid före jul. Enligt de senaste beskeden från regeringen och Busch kan utbetalningarna till hushållen ”påbörjas” i februari. När det gäller företagen har man, som framgår av ovan, ingen aning alls.

Nu säger Busch så här om löften om tid:

– Jag vill inte sätta ut förhoppningar till människor om ett datum som vi inte kan garantera.

 

Hon tycker också att det vore ”oansvarigt” att lova saker som inte går att garantera.

Borde inte Busch ha tänkt på det före valet? Jo, det borde hon.

Energiministern säger också att det inte går att kompensera för det. Hon kallar ”ett nedmonterat elsystem” och ”3 000 megawattimmar som har försvunnit” eller ”det fruktansvärda anfallskriget mot Ukraina”.

Men allt det där inträffade före valet. Missade Ebba Busch det när hon ställde ut sina el-löften?

En slutsats av regeringens el-elände är att det är lätt att lova före valet. Men svårt att hålla efter valet. Det har Ebba Busch lärt sig nu. En riktigt dyrköpt lärdom även för regeringen vars opinions- och förtroendesiffror sjunkit kraftigt.

Ebba Busch under torsdagens pressträff om elstödet till företagen.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.