Nakenhet stökar till de ädlaste av idévärldar

 ”Vad en själv identifierar sig som är en sak, det är nåt annat hur andra betraktar en.”

Ibi-Pippi Orup Hedegaard är en dansk konstnär som i veckan dömts till 1,5 års fängelse och 2,9 miljoner i skadestånd efter att ha vandaliserat Asger Jorns målning ”Den störande ankungen”.

Meningen med aktionen var att provocera kultureliten och dess snack om bra och dålig konst.

Frågan är nu i vilket slags fängelse ska Ibi-Pippi sitta? Hon är nämligen född man, men bytte 2015 juridiskt kön till kvinna. Om även det är en provokation är inte gott att veta, men Ibi-Pippi vill i alla fall avtjäna sitt straff på kvinnoanstalt.

I mitt utopiska universum är allt blandat, men det är nog att begära för mycket av människan.

 

Besöker jag ett badhus vill jag inte dela duschrum med Ibi-Pippi Orup Hedegaard.
Kvinnor från en del kulturer ”får” inte göra det.
Nakenhet har i alla tider stökat till de ädlaste av idévärldar.

I ett slutet rum uppstår kropparnas dialektik. Vad en själv identifierar sig som är en sak, det är nåt annat hur andra betraktar en. Personen som står i strilen bredvid kallar och känner sig som kvinna men har penis – är det en man eller kvinna?

Spelar det nån roll? Ja, det gör ju tyvärr det.

 

Kim Marie var man när hon styckade sin flickvän och gömde kroppsdelarna på olika ställen, varav alla har återfunnits utom händerna. Nu är Kim Marie kvinna och har flyttat till Hinseberg. Skottland har ett aktuellt fall ända upp på regeringsnivå om en man som påbörjade ett könsbyte efter att ha våldtagit två kvinnor.

Varje exempel avfärdas som extremt ovanligt och hur som helst är det transpersoner som lever farligast. Det är sant, hetsen mot transpersoner hårdnar, men vi måste ändå kunna prata om det ur olika aspekter.

Till en av KD:s alla kriser hör ett nytt lagförslag om juridiskt kön som regeringen ännu inte lagt fram. Ska män kallas till mammografi? undrar kvinnoförbundet spefullt.
Hellre en gång för mycket än en gång för lite, svarar partiets hbtq-medlemmar lite sorgset.

 

Magdalena Andersson vill nu att Ulf Kristersson rundar KD och SD och gör upp med S i stället. S vill bland annat sänka åldersgränsen för att ändra juridiskt kön från 18 till 16 år.

Jag har ingen åsikt om det, men jag är rädd att det ska påskynda ännu fler barn att påbörja riskfyllda, irreversibla behandlingar vars konsekvenser varken de eller läkarvetenskapen kan överblicka.

Lika rädd är jag att kategorin kvinnligt biologiskt kön ska kastas på skräphögen som nåt förlegat.

 

Den här frågan rör upp så mycket känslor att få orkar ta i den. På så sätt har ändå Ibi-Pippis vandalism trots allt lyckats åstadkomma en viktig debatt, om än i ett annat ämne än det hon önskade.