Vi tycks vara en nation av veklingar

Elkrisen kostar inte bara pengar

Det är inte en mänsklig rättighet att ha 23 grader inomhus, skriver Lena Mellin.

Sverige behöver spara energi för att pressa elpriserna. Detta, i kombination med att det redan är rysarpriser på el, har lett till att kyrkor släcker fasadbelysningen och att kommuner låter bli att tända var tredje lampa längs vägar och parkstråk.

Protesterna har inte uteblivit. Människor känner oro om var tredje lampa är släckt. Brottslighet, som knarkhandel och kvinnoöverfall, kan frodas i mörkret.

Under energikrisen på 1970-talet släcktes också lampor. Jag har inget minne av att människor lamslogs av oro av det. I mitt minne uppfattades det som en rimlig åtgärd i en besvärlig tid.

Skulle jag själv gå genom en skumt belyst park mitt i natten? Nej. Jag skulle gå runt vare sig alla ordinarie lyktor var tända eller bara två tredjedelar. Jag uppfattar inte det som en säker plats, inte ens med hockeyplansbelysning.

 

Finns evidens för att brottsligheten ökar efter mörkrets inbrott om en tredjedel av utomhusbelysningen tillfälligt släcks? Inte såvitt jag vet.

Ovedersägligt är däremot att om vi kan spara in tio procent av elförbrukningen kommer elpriset att sjunka.

Men om man ska nå det högprioriterade målet måste vissa förändringar accepteras. Det blir, enligt vissa, för mörkt. Det blir för farligt. Det blir för kallt. Håller vi på att bli ett folk av veklingar?

Jag bodde nyligen på ett hotell, granne till ett köpcentrum. Full belysning inklusive ljuseffekter även under de tolv timmar som butikerna var stängda. Vansinne.

Under lång tid har el varit väldigt billigt. Vi har långsamt vant oss vid ett klimatmässigt, och just nu också, ekonomiskt överflöd

Det är inte en mänsklig rättighet att ha 23 grader inomhus.

Eller att duscha varenda dag.

Eller att torka tvätten i tumlare eller torkskåp. Det var väldigt länge sedan man såg ett klädstreck i bruk. Lufttorkning är gratis. Och skonsamt för kläder och andra textilier.

 

Jag vet hur Niagarafallet av mejl kommer att se ut när den här kolumnen publiceras. Att jag är en gammeldags bakåtsträvare som inte förstår hur vanligt folk har det utanför min tjusiga Söderlägenhet mitt i citys ljushav.

Fel, fel, fel. Jag bor i förort, tar en omväg om idrottsplatsen på kvällarna, äger och använder klädstreck. Jag ser dessutom fram mot den rörelsestyrda gatubelysning som testas i bland annat Stockholm just nu. Där ingen vistas behöver det inte vara ljust.

Magdalena Andersson har kallat den kommande årstiden för en krigsvinter. Överdrift? Kanske. Men krig innebär påfrestningar. Inte bara för Ukraina.

 


Fem saker att hålla koll på i veckan

  1. Xi for ever
    Det styrande kinesiska kommunistpartiet inleder sin partikongress i dag. Den stora, men kanske redan besvarade frågan, är om Xi Jinping, 69, om väljs för en ny femårsperiod. Det är i alla fall vad alla tror. Han blev partichef och generalsekreterare för militärkommittén 2012, dvs statschef och ÖB.
  2. Intressant dom
    Dom i målet om ”det illojala vårdbiträdet” väntas på tisdag. Hon jobbade på ett särskilt boende som drivs av vårdkoncernen Attendo under pandemin. Hon ansåg att de gamla missköttes å det grövsta och berättade om det i Expressen. Arbetsgivaren hotade med repressalier. Vem gjorde rätt?
  3. EU:s agenda
    EU-kommissionens arbetsprogram för 2023 presenteras också på tisdag. Det är speciellt intressant för Sverige som är ordförande i EU under första halvåret nästa år. Ordförandeskapet brukar dock överskuggas av hastigt uppblossande kriser. Ordförandens avtryck brukar bli blekt.
  4. Stjärnorna på Slottet
    Kungen och kronprinsessan Victoria bjuder den diplomatiska kåren i Stockholm på mottagning på Slottet på torsdag. Kanske inte en så givande tillställning för kungen och hans dotter men säkerligen för deltagande ambassadörer som får ett gyllene tillfälle att utbyta information.
  5. Täta toppmöten
    Det är bara två veckor sedan EU:s stats- och regeringschefer träffades förra gången, då till ett informellt toppmöte i ordförandelandet Tjeckien. Men nu är det dags igen. I slutet av veckan träffas ledarna igen i den orostyngda tid, denna gång till ordinarie möte i Bryssel.

Veckans citat

”De enda som är rädda för den ryska mobiliseringen just nu är ryska män i vapenför ålder”

Per Enerud, senior analytiker Myndigheten ör psykologisk försvar

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.