Reinfeldt vinner på Irlands ’nej’

Om Fredrik Reinfeldt drar en suck av lättnad över resultatet

i Irlands folkomröstning är han förlåten.

Nu får han själv spela en mycket glassigare roll. Som EU:s ordförande nästa år.

För att EU:s nya grundlag ska träda i kraft krävs att alla 27 medlemsländer godkänner det. I går sa

Irland, det enda land som folkomröstar, nej.

De exakta konsekvenserna av det irländska

nejet är ännu oklara.

Utrikesministrarna diskuterar dödläget på måndag. Regeringscheferna och presidenterna i slutet av veckan.

Redan nu står det dock klart att fördraget åtminstone försenas. Det skulle ha trätt i kraft på nyårsdagen. Men så blir det inte. Förra gången irländarna röstade nej tog det 16 månader, och vissa förändringar, innan de var mogna att gå till beslut igen. Då blev det ja.

För statsminister Fredrik Reinfeldt (m) är resultatet både nedslående och glädjande. Nedslående eftersom även han vill ha ett effektivare och bättre fungerande i EU. Glädjande för att han själv får en mer framträdande roll.

Om irländarna röstat ja hade EU:s arbete från nästa år letts av en ordförande, en president, som kunde sitta i upp till fem år. Nu behålls tills vidare den gamla ordningen, att statsministrarna turas om ett halvår

i taget.

För Reinfeldt blir det premiär 1 juli nästa år. Under sex månader är han ordförande för stats- och regeringscheferna i Europeiska rådet, unionens tongivande organ. På dagordningen står bland annat de viktiga slutförhandlingarna om ett nytt globalt klimatavtal mot växthuseffekten.

Det märkliga är att även Mona Sahlin (s) har anledning att glädjas åt irländarnas nej.

Upproriska röster i hennes parti, och i LO, har krävt att konsekvenserna för de svenska kollektivavtalen måste redas ut innan socialdemokraterna röstar ja till fördraget i riksdagen.

Nu är det problemet undanröjt – tills vidare.

Den irländska folkomröstningen blev fel – men ändå rätt. I alla fall för Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin.

Den första versionen av grundlagen röstades ner 2005 av väljarna i Holland och Frankrike. Nu blir det tredje gången gillt.

Följ ämnen i artikeln