Vart leder Alice Bah Kuhnkes känslor?

Inte ens Alice Bah Kuhnkes stjärnglans kan lyfta Miljöpartiet till forna tiders höjder.

Och stjärnglans i alla ära, väljarna borde kunna förvänta sig fler svar av Bah Kuhnke.

Inte minst borde hon kunna svara på varför det inte går bättre för MP.


 Gör Aftonbladets EU-valkompass


Miljöpartiet borde ha sin bästa tid nu. Partiet, som har det riktigt svårt på hemmaplan brukar briljera i EU-val. Väljarna tycker att klimatet är en av de viktigaste frågorna på EU:s agenda och det brukar visa sig i MP:s valresultat.

Dessutom har partiet det absolut starkaste uppstället i den här valrörelsen – Alice Bah Kuhnke är nästintill en enhörning i EU-sammanhang, så ovanligt är det att vara en välkänd kandidat, Pär Holmgren också han känd från TV och Isabella Lövin. Lövin var den profilerade europaparlamentarikerna, som blev partiledare och som nu vill bli parlamentariker igen. Inget annat parti har ett så starkt lag. De har topp toppat laget.

Ändå går det inte så bra.

Låt dig inte luras av att Miljöpartiet ligger över 9 procent i opinionen, det är inte bra. Skulle de sluta på det valresultatet är det tredje valet i rad de minskar.

Alice Bah Kuhnke.

Alice Bah Kuhnke har förvånande lite att säga i Aftonbladets utfrågning, när hon får frågor om varför inte fler röstar på Miljöpartiet. Hon vet inte, men hon gissar att det är motståndarnas fel som förnekar att det är en klimatkris. Ett väldigt miljöpartistiskt svar. Under flera år har Miljöpartiet uttryckt frustration över vad alla andra gör, men haft få svar på vad de själva ska göra för att vända trenden med sjunkande stöd.

Miljöpartiet ser ut att gå mot en tung mandatperiod. Förutom att stödet för partiet ser ut att sjunka, och deras allt mer undanskymda roll i den svenska politiken, så pekar allt på att stödet för Europas gröna partier kommer att minska i det kommande valet.

Under den gångna mandatperioden har den gröna gruppen där MP sitter varit med och förhandlat fram politik. Parlamentet har haft en utpräglad mittenpolitik där de två stora drakarna S&D (den socialdemokratiska gruppen) och EPP (där M och KD sitter) förhandlat fram politik tillsammans med de gröna och de liberala. De dagarna ser ut att vara över. Efter nästa val spås ytterhögern växa och öppna upp för fler samarbeten högerut för EPP. Det skulle betyda allt mindre inflytande för Alice Bah Kuhnke och den gröna gruppen.

Det kan vara svårt att urskilja de svenska partierna från varandra i EU-debatten. Ofta står de inte så långt i från varandra i politiken, men på en punkt står Alice Bah Kuhnke ut i Aftonbladets utfrågning – på frågor om hur långt Europa borde gå i sitt stöd för Ukraina öppnar hon upp för att skicka trupp till Ukraina. Frågan om EU ska skicka soldater till Ukraina är både kontroversiell och komplicerad. Särskilt eftersom EU inte har en armé och inga planer på en sådan.

Utfrågningen i fyra snabba betyg:

Begriplighet: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Alice Bah Kuhnke har talets gåva och det är lätt att hänga med i hennes politiska åsikter, men lite svårare att vaska fram vad politiken är. När det kommer till att svara på frågan om hur förslag ska genomföras gömmer hon sig gärna bakom svaret - ”det får experter svara på”. Men vad hon drar för slutsatser av det experterna säger och hur det påverkar hennes politiska arbete - det får vi inte veta.

Skrytkvot: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Här var det inte mycket skryt. Skönt.

Humor: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

En två blir det på humorkvot. Vill man hellre ha humor än politik finns det andra att vända sig till än Alice Bah Kuhnke.

Känslostyrka: Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Bah Kuhnke känner ofta och mycket - full pott på känslor.