Rysslands rökridå i gifthärvan väl genomtänkt

Taktiken är klassisk men inte desto mindre effektiv.

Försök blanda bort korten. Skifta fokus.

Det spelar ingen roll om det finns någon substans bakom de absurda ryska anklagelserna mot Sverige. Det räcker att uppmärksamheten riktas åt ett annat håll.

Ryssland hade möjligheten att välja mellan åtminstone två sätt att reagera på anklagelserna från Storbritannien om att det var ett nervgift tillverkat på Sovjetunionens tid som nästan tog livet av den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia.

Den ryska ledningen hade kunnat svara att de inte vet hur det kan ha gått till men att de tänker göra allt för att se vem det är som ligger bakom. De hade kunnat säga att de efter Sovjetunionens fall hade dålig kontroll på de kemiska vapenlager som Ryssland ärvde. Kanske kunde små kvantiteter ha hamnat på avvägar.

Istället valde ryssarna att gå till kraftig motattack. De kallade de brittiska anklagelserna för "vansinniga" och efter några dagar pekar de ut ett antal länder som troliga leverantörer av detta sällsynta nervgift utvecklat i Sovjetunionen, däribland Sverige.

Det kan verka som en underlig taktik eftersom de flesta begriper att påståendet är orimligt. Men i den assymetriska krigföring som Ryssland ägnar sig åt så spelar det ingen roll. Allting handlar om att förvirra och sprida ut falska rykten som alltid sprids vidare av någon. Det gäller att etablera en parallell bild av verkligheten. Att sudda ut fakta.

Detta är vad de ryska så kallade trollfabrikerna pysslar med. Det är vad Ryssland så framgångsrikt lyckades göra i den amerikanska valrörelsen och försökt åstadkomma på olika håll i Europa.

Det var också precis vad Kreml ägnade sig åt när man våren 2014 skickligt lät sina "gröna små män" i uniformer utan nationsbeteckningar ta över halvön Krim som tillhörde Ukraina. Alla begrep att de måste vara ryssar men genom att förneka det uppenbara lyckades de ändå så ett uns av tvivel.

Precis samma taktik tillämpade president Vladimir Putin när han lät invadera östra Ukraina men förnekade att Ryssland hade något med saken att göra. Genom att blåneka skapade han ett litet tvivel. Kanske var det inte Ryssland som låg bakom trots allt.

Nu händer samma sak i fallet Skripal. Genom att helt utan bevisning hävda att nervgiftet Novitjok kan ha kommit från Tjeckien, Slovakien, Sverige eller Storbritannien så flyttas fokus över på dessa länder från den betydligt mer legitima frågan om Rysslands inblandning.

Sverige och de övriga måste nu försvara sig mot dessa anklagelser, hur absurda de än är. Till att börja med skulle det vara ett allvarligt brott mot den kemvapenkonvention som bland annat Sverige skrivit på att utveckla ett nervgift av det här slaget.

Fokus bör ligga där det hör hemma. På Ryssland.

Hur kan ett gift utvecklat av Sovjetunionen under kalla krigets dagar användas i ett mordförsök i Storbritannien? Det är den mest intressanta och relevanta frågan. Därför är det bra att den brittiska regeringen kommer att överlämna prover till OPCW, den FN-ledda internationella organisationen som övervakar förbudet mot kemvapen.

Är det som den brittiska regeringen med premiärminister May och utrikesminister Johnston i spetsen påstår att det är det ryska regimen och ytterst president Vladimir Putin som gett order om mordförsöket?

Detta kan inte anses bevisat utom allt tvivel även om det framstår som ett rätt rimligt antagande. Inte minst eftersom en brittisk utredning redan pekat ut den ryska regimen som skyldig till mordet på en annan rysk agent, Alexander Litvinenko som mördades 2006 med ett radioaktivt ämne placerat i hans te av två ryska FSB-agenter som Ryssland vägrat utlämna.

Det enda alternativet verkar vara att någon annan aktör har lyckats kommit över nervgiftet. Det kan handla om delar av underrättelsetjänsten som inte är under Putins kontroll eller andra före detta Sovjetrepubliker som kan ha haft undangömda lager av substansen. Men ytterst är det ändå Rysslands ansvar att se till att man har koll på den här typen av livsfarliga substanser.

Istället försöker Ryssland blanda bort korten.