Expert: Nervgift från Sovjetunionen inte ovanligt

Uppdaterad 2018-03-16 | Publicerad 2018-03-15

Den brittiska regeringen lägger skulden på Ryssland i fallet med den förgiftade ex-spionen Sergej Skripal.

De flesta experter håller med, men vissa utesluter inte en annan förklaring – giftet kan ha hamnat i händerna på yrkesmördare som inte arbetar för den ryska staten.

– Någon kan ha smugglat ut det, säger Amy Smithson, specialist på biologiska och kemiska vapen, till nyhetsbyrån Reuters.

Ex-spionen Sergej Skripal, 66, och hans dotter Julia, 33, ligger på sjukhus efter att ha hittas medvetslösa på en bänk i den brittiska staden Salisbury den 4 mars. De hade blivit förgiftade med ett nervgift och skadorna beskrivs som livshotande. En polis är också inlagd på sjukhus efter att ha blivit utsatt för giftet.

Finns alternativa förklaringar

Den brittiska regeringen lägger skulden på Ryssland som förnekar all inblandning.

– Det finns ingen annan slutsats än att den ryska staten är skyldig till mordförsöket på Sergej Skripal och hans dotter, och för att ha äventyrat livet på brittiska medborgare i Salisbury, sa premiärminister Theresa May i ett tal i parlamentet i går.

De flesta experter på kemiska vapen håller med, men en alternativ förklaring kan inte uteslutas. Nämligen att nervgiftet kan ha hamnat i händerna på personer som inte arbetar för den ryska staten.

Det rådde kaos i Sovjetunionens kemiska vapenprogram mot slutet av det kalla kriget varför såväl vapen som kunskap kan ha hamnat i händerna på kriminella ligor. Det har tidigare anställda vittnat om.

Dålig säkerhet på fabrikerna

Amy Smithson, specialist på biologiska och kemiska vapen, säger till nyhetsbyrån Reuters att någon mycket väl kan ha smugglat ut nervgift.

– Man kan inte utesluta det, med tanke på hur dålig säkerheten var på ryska fabriker för kemiska vapen i början av 90-talet. Framförallt om det har rört sig om små mängder, säger hon.

Vissa nervgifter bryts ner över tid, men om den aktiva substansen lagrats på rätt sätt kan giftet fortfarande vara dödligt, uppger två experter för Reuters.

Gift på en telefonlur

Reuters tar upp ett gammalt fall som inträffade i Moskva 1995. Bankdirektören Ivan Kivelidi och hans sekreterare hittades döda på Kivelidis kontor. Utredarna hittade nervgift på en telefonlur på kontoret.

En person som arbetade på en fabrik för kemiska vapen erkände i efterhand att han hade sålt nervgiftet.

I den rättegång som följde kom det fram flera graverande uppgifter som vittnade om dålig säkerhet och systematisk försäljning av militära nervgifter till olika personer.