Svarta rubriker – då reagerar politikerna

Fler och fler politiker inser det orimliga i att det inte går att granska kungen.

Men Fredrik Reinfeldt vägrar kommentera Sveriges konstitutionella kris.

En tystnad som möjligen beror på att statsministern inte kommer att vinna röster på en obekväm diskussion om statsskicket.

Riksdagen har sitt konstitutionsutskott som granskar regeringen och som kan väcka åtal i Högsta domstolen mot en minister som grovt åsidosätter sitt uppdrag.

Men det är omöjligt att utreda kungen. Det går inte att tvinga statschefen att svara på frågor om porrklubbsbesök, nära vänners försök att göra affärer med grovt kriminella, och den eventuella förekomsten av komprometterande bilder.

Som det är nu är det som bekant fullt möjligt för kungen att nöja sig med att ge en intervju med TT och dementera allt som påstås.

Är det då inte kungens ensak vad han gör på sin fritid? Nej, inte om det finns skäl att misstänka att han är inblandad i aktiviteter som är så här pass omdömeslösa.

Kungen är ordförande i utrikesnämnden, ett samrådsorgan där regering och riksdag diskuterar viktiga utrikespolitiska frågor, och skulle kunna bli föremål för utpressning och därmed utgöra ett hot mot rikets säkerhet.

Det finns med andra ord utomordentligt goda skäl till att inrätta ett granskningsorgan med befogenhet att kalla statschefen till utfrågning.

Jag försöker med dessa ord inte antyda att kungen ljuger. Tvärtom, vi ska utgå från att han talar sanning tills det finns anledning att tro något annat.

Möjligheten till utfrågning handlar inte heller om att komma åt kungahuset eller ställa till med problem för vår regent.

Men den här situationen skadar monarkin, det håller även kungen med om.

Ett annat problem är att betydande delar av de skattemiljoner vi varje år betalar till hovet inte går att granska. Till skillnad mot all annan offentlig verksamhet gäller inte offentlighetsprincipen för hovet.

Vi kan gå igenom politikers krognotor och taxiresor, men har små möjligheter att undersöka hur kungafamiljen använder sitt apanage.

Alla svarta rubriker de senaste månaderna har dock fört det goda med sig att fler och fler politiker krävt ökad insyn i hovet.

Vänsterledaren Lars Ohly vill se en tuffare granskning av apanaget. Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg planerar att ta upp frågan i riksdagen.

Och i går uttryckte s-ledaren Håkan Juholt ett försiktigt stöd för denna tanke.

Men Sveriges statsminister vägrar att kommentera den konstitutionella kris vi nu bevittnar.

”Det är viktigt att jag som statsminister inte recenserar statschefen”, sa Reinfeldt i går.

Som om det handlade om en recension av boken ”Den motvillige monarken” eller vad kungen sa eller inte sa i intervjun häromdagen.

På en punkt var Reinfeldt dock tydlig. Han håller inte med oppositionen om att det behövs en lagändring.

Vår djupt rojalistiske statsminister vet, om inte annat, att han inte vinner popularitet bland väljarna på att ifrågasätta monarkins nuvarande ställning.

Följ ämnen i artikeln