Då ger kungen grönt ljus till ”Magda”

Regeringsskifte om åtta dagar – men planen kan haverera

GÖTEBORG. Magdalena Andersson gör sin första dag som statsminister på måndag om åtta dagar.

Så ser planen ut.

Men den kan lätt haverera. Marken är minerad.

Senast i dag, på S-kongressens sista dag, har Stefan Löfven sagt att han ska meddela när han går till talmannen och begär att få bli entledigad som statsminister.

Sedan utgår regeringskansliet från att processen med att välja den nya S-ledaren Magdalena Andersson till ny statsminister blir kort. Inom högst ett par dagar hoppas de att riksdagen ger grönt ljus för Sveriges första kvinnliga statsminister.

Men regeringsskiftet, och den nya Andersson-ledda regeringen, kommer enligt den nuvarande planeringen att dröja ytterliga ett par dagar.

Både hovet och statsrådsberedningen har vigt måndagen den 15 november för skifteskonselj med kungen, den nyvalda statsministern och hennes regering. Många namn i den väntas vara nya.

Kungen är statschef och den nya regeringen tillträder inte förrän skifteskonseljen på Slottet är avslutad. Då är Magdalena Andersson regeringschef på riktigt.

Men tidsplanen kan haverera. Marken är full av minor.

Det beror i så fall på Nooshi Dadgostar, skogen eller stränderna.

Vi tar skogen och stränderna först. För att Centerpartiet på nytt skulle släppa fram Stefan Löfven som statsminister efter regeringskrisen i somras hade de två krav. De rör äganderätten av skogen och byggande nära stränder.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Annie Lööf påstod att hon hade ett avtal med regeringen om hur dessa frågor skulle behandlas. Men Miljöpartiet slog bakut. De godkände inte uppgörelsen.

Sedan dess pågår förhandlingar mellan regeringen och C. Om de inte avslutas på ett för Centern fördelaktigt sätt, före omröstningen i riksdagen om Andersson som statsminister, vet man inte vad som händer.

Centern kanske inte alls släpper fram Andersson som de gjorde med Löfven i somras. I så fall drar hela proceduren ut på tiden.

Ett annat hot är Vänsterpartiet. I veckan lade Nooshi Dadgostar fram en rad krav som hon vill ha tillgodosedda för att medverka till att Magdalena Andersson blir statsminister.

Förutom skogen och stränderna, som V plötsligt intresserat sig för, handlar det om Las och pensionerna.

Eller möjligen bara om att få lite uppmärksamhet från Magdalena Andersson. Det verkar i alla händelser inte oviktigt. Att få bekräftelse alltså.

Det var Vänsterpartiets motvilja mot ett utredningsförslag om mer marknadsanpassade hyror i nya lägenheter som ledde till att regeringen röstades bort i somras.

V:s hot ska man alltså inte ta lätt på. Men det gör inte Magdalena Andersson.

Hon har redan sagt att hon tänker träffa ledarna för de partier som kan tänkas stödja henne i en statsministeromröstning i riksdagen så snart som möjligt.

Men tills vidare är det den 15 november som gäller. Om skifteskonseljen måste äga rum senare har hovet bett om att få en vink i så god tid som möjligt.

Förklaringen är att kungens almanacka är fullspäckad i november och december. Om- eller avbokningar kan vara tidskrävande.

Så ser planen ut

Måndag eller tisdag: Löfven ber talmannen att få lämna jobbet som statsminister.

Regeringen blir en övergångsregering.

Slutet av nästa vecka: Riksdagen väljer Magdalena Andersson till ny statsminister.

Måndag 15 november: Andersson berättar vilka som ska sitta i hennes regering.

Kungen leder en skifteskonselj på Slottet. Därmed tillträder den nya regeringen och övergångsregeringen avslutar sin verksamhet.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.