Sahlins varning till Andersson: Ensamt på toppen

Uppdaterad 2022-04-08 | Publicerad 2021-11-05

GÖTEBORG. Magdalena Andersson väljs till ny partiledare på S-kongressen.
För första gången på över tio år deltar även den tidigare partiledaren Mona Sahlin och hon har en varning till Andersson:
Det är ensamt på toppen.

Mona Sahlin var partiledare för Socialdemokraterna mellan 2007 och 2011. I valet 2010 förlorade Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. På en extrakongress året efter avgick Mona Sahlin och ersattes av Håkan Juholt.

Mona Sahlins relation till partiet har under en längre tid varit relativt kylig, inte minst sedan hon och hennes livvakt fick strafföreläggande efter att hon skrivit ett falskt inkomstintyg till sin livvakt för att han skulle ha råd att köpa en bostad i Saltsjöbaden. Sahlin har inte varit på en S-kongress sedan hon avgick, förrän nu. Hon är här för Magdalena Andersson skull, partiets andra kvinnliga partiledare någonsin.

– Jag är jätteglad för det, i den där lilla kolumnen med kvinnliga partiledare inom socialdemokratin så har det stått ett namn. Nu blir det i alla fall två namn, och det är verkligen på tiden.

Vad tänker du är det största hon kan bidra med?

– Magda är Magda. En väldigt tuff, kunnig, påläst och otålig person, som gillar debatter. Så som Magdalena är, är precis vad hon kommer bidra med som partiledare. Hon är bra.

Har du några praktiska råd som man ska tänka på när man är partiledare för Socialdemokraterna?

– Det är väl ensamheten. När man leder ett parti så leder man ett kollektiv men som ledare är det fruktansvärt ensamt. Man står ytterst själv med det sista beslutet. Så de där förväntningarna på axlarna kan bli väldigt tunga att bära om man inte är medveten om att man är själv och måste ta ansvar själv.

Magdalena Andersson har haft en lång politisk karriär och arbetade ett par år som rådgivare till Mona Sahlin. Men Sahlin vill inte ta åt sig hela äran för att hon nu träder fram som Socialdemokraternas nya ledare.

– Nej, men jag är glad över att vara en liten pusselbit. Men sen var också Magda till enorm nytta för mig. Hon var den man alltid kunde sticka in huvudet hos och säga ”Du, Magda hur är det med det där?” Och hon har liksom ett minne, ett kroppsminne, av vad som hänt och inte hänt i politiken. Och det kommer hon ha nytta av nu, säger hon.

Magdalena Andersson blir den andra kvinnliga S-ledaren någonsin.