En politiker som törs säga att det blev fel

FP-ledaren Jan Björklund erkänner gärna misstag

VISBY. FP-ledaren Jan Björklund gör det som nästan inga andra politiker gör.

Han erkänner när det gått snett. När det inte blev som det var tänkt. När det är dags att ändra sig.

För de flesta politiker är det nästan tjänstefel att erkänna att det blev fel. När M-ledaren Anna Kinberg Batra grillades i Aftonbladets tält i Almedalen kunde hon inte få över sina läppar att förra regeringen hade haft fel på sin hemsida när de påstod att det inte fanns organiserat tiggeri i Sverige.

Nu vill Moderaterna göra det som inte ens existerade för ett år sedan brottsligt

Men Jan Björklund har inga problem med att säga att det inte blev som det var tänkt. Det är befriande. Dessutom slipper han att verka fånig genom att försvara något som uppenbart inte går att försvara.

Nyheten i Björklunds Almedalstal, årets sista, var att han vill avskaffa den så kallade flyttskatten. Det vill säga det tak för reavinster vid fastighetsförsäljningar som man inte kan skjuta upp. Och den avgift på 7 250 kronor om året som man måste betala på beloppet.

”Dags att göra vår hemläxa”

Det hindrar folk från att flytta eftersom det blir för dyrt. Det leder till att vissa bor på för liten yta medan andra bor alldeles för stort. Det Björklund kallar flyttkedjan har nästan stoppats upp.

- Alliansen underskattade de negativa effekterna av flyttskatten, sade Björklund som vill att den stoppas redan nästa år.

Men självkritiken stannade inte där. På flera områden underkänner han Alliansens insatser.

– Efter åtta år vid makten tappade vi fart. Nu är det dags att göra vår hemläxa.

Enligt Björklund krävs en omfattande förnyelse. Av både Folkpartiet och av Alliansen.

- Och förnyelse är på riktigt bara om man är beredd att säga att vi har haft fel förut.

Se där. De områden som Jan Björklund särskilt pekar ut, inte i sitt tal men i Aftonbladets utfrågning, är jobben och integrationen.

Så lät det inte riktigt i valrörelsen. Då var jobben ett trumfkort, både enligt Björklund och de andra Alliansledarna. 300 000 människor hade fått ett jobb under deras tid vid makten och mer skulle det bli.

Men nu anser FP-ledaren att det var ett alltför dåligt resultat. Ett misslyckande. Tänk så snabbt det kan ändra sig?

Ideologisk – som vanligt

Integrationen var ingen framgång ens i valrörelsen och har inte blivit bättre sedan dess. M, FP, C och KD lovar samfällt bot och bättring.

I efterhand ger Jan Björklund C-ledaren Annie Lööf rätt när hon i sitt tal i Almedalen 2012 tyckte att det var dags att trycka på refresh-knappen och skapa Alliansen 2.0.

Men då fick hon ta emot ett rejält kok stryk internt för sin oförskämdhet att ifrågasätta samarbetet. Resultatet uteblev också. Mamma och pappa Lööf fick en Alliansflagga att hissa hemma på gården i småländska Maramö och alla andra fick grilla korv. Mer än så blev det inte.

Jan Björklund är oftast väldigt ideologisk och det var han nu också. Mammor vet bättre än kommunalråd. Det vill säga, hans egen 93-åriga mamma måste få bestämma själv hur hon vill ha det. Inte kommunfullmäktige.

Curling är förståeligt när det handlar om ens egna barn. Men ett ambitiöst välfärdssamhälle får inte balansera över i att bli ett curlingsamhälle.

- De flesta klarar av att stå på egna ben och måste inte tas om hand.

Och så var det där med Frihetsgudinnan. Skorstenen till cementfabriken i Slite på Gotland är en lika stor frihetssymbol som hon. När flyktingarna från Baltikum såg den visste de att de klarat sig och kommit rätt.