Oj, vilken röra det blir nästa år

Tycker du att det är rörigt i politiken? Då är det ändå en stilla fläkt mot hur det kan se ut efter valet nästa år.

Sverige hade länge en närmast nordkoreansk stadga i inrikespolitiken. Sossarna regerade, Tage Erlander var statsminister, Gunnar Sträng skötte finanserna och i riksdagen satt det fem partier. Val ut och val in.

Mönstret började brytas när Thorbjörn Fälldin blev landets första borgerliga statsminister på 44 år 1976 och när Miljöpartiet sprängde fempartivallen 1988.

Och så har det fortsatt. Nu sitter åtta partier i riksdagen och makten växlar mellan S- och M-ledda regeringar med viss regelbundenhet.

Men så kommer det sannolikt inte se ut efter valet 9 september nästa år. Två partier löper överhängande risk att åka ur riksdagen, Miljöpartiet och Kristdemokraterna.

Bara det skulle möblera om svensk politik mer än en genomsnittlig helrenovering. Det skulle bli en Allians av tre partier och små möjligheter att samla ens 40 procent av väljarna. Det skulle bli en socialdemokrati utan det enda parti de regerat med i koalition under de senaste sextio åren, Miljöpartiet de gröna. Mot vilket parti skulle de i så fall luta sig emot i stället? Man vet inte.

Det blir extremt svårt att regera landet om MP och KD åker ut, Socialdemokraterna samlar mellan 25 och 30 procent av väljarna och Moderaterna respektive Sverigedemokraterna ligger kring 20 procent av väljarkåren.

Ännu svårare blir det om Feministiskt initiativ, som lurar i vassen, tar sig in i riksdagen. Det är en joker, jag vet, men det är fullt möjligt.

I Tyskland har Merkels CDU och Socialdemokraterna regerat tillsammans sedan 2013. De satt också i samma regering mellan 2005 och 2009. Det är ett sätt att lösa det på, att de båda största partierna går samman för att få en stabil regering.

Men förutsättningarna för det finns inte riktigt i Sverige. Både Socialdemokraterna och Moderaterna utmålar varandra som huvudfiender - även om de alltid gör upp om de riktigt viktiga frågorna. Det är dessutom osannolikt att de får mer än hälften av rösterna.

Deras medlemmar har fiendskapet i sitt dna, det är en väsentlig ingrediens i det politiska arbetet, ungefär som när Aftonbladet krigar mot Expressen. Det är helt enkelt en viktig drivkraft som gör mycket gott och som kanske skulle leda till ett lamare engagemang om grogrunden, fiendskapet, försvinner.

Det blir helt enkelt en annan regering efter nästa val. Men vilken? Vi får spå i kaffesump och abborrfenor för att få vägledning. Det kommer i alla fall inte vara sig likt.

Fem saker att hålla koll på i veckan

Går vidare?

Nationella frontens Marine Le Pen väntas gå vidare till nästa omgång i franska presidentvalets första omröstning som hålls i dag. Skulle hon inte göra är det en skräll av stora mått. Men vem den andre som går vidare blir är mer ovisst. Kanske den partilöse vänsterkandidaten Emmanuel Macron.

Frågas ut i KU

Årets KU-säsong har inletts och den här veckan frågas bland andra utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) ut av konstitutionsutskottet. Hans planeringschef ska ha bett Aktuellt att stryka kritik mot dåvarande bostadsministern i utbyte mot kritik av en annan partimedlem, Yasri Kahn.

Dyster om EU:s framtid

Den som vill veta hur den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström ser på unionens framtid kan ta sig till Malmö högskola på torsdag. Där ska hon utveckla sina tanker om hur EU-samarbetet ska få fart igen. Tidigare har hon varit mycket dyster men det värsta kan ha gått över.

Öppnar museum

På lördag öppnar ett nytt museum på Djurgården i Stockholm, Vikingaliv. De sju initiativtagarna, tillika styrelseledamöter, är alla män. En av dem är producenten, regissören och dramatikern Staffan Götestam som liksom flera andra har en bakgrund på Junibacken som ligger i närheten.

Jobbar extra

EU-minister Ann Linde får jobba extra hårt den närmaste tiden då hon och hennes 26 kolleger ska diskutera fram det mandat som EU-kommissionen ska förhandla utifrån med Storbritanniens utträdet. Direktiv till ministrarna ges på lördag av Löfven och de andra regeringscheferna.

Veckans citat

”Stänga gränserna, då blir man inte "great again”, då blir man ensam”.
Jonas Gahr Støre, Norges S-ledare, kritiserar isolationister som Trump.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!