Unikt åtal i Solna

Ett för västvärlden unikt åtal väcktes i dag i Solna tingsrätt.

För första gången görs försök att döma människor som misstänks vara inblandade i den groteska övergreppsindustrin i Sinaiöknen.

Enligt människorättsorganisationer har tusentals eritreanska flyktingar kidnappats i Sudan och skickats till Sinaiöknen, där kriminella beduingäng kräver deras anhöriga på stora lösensummor för att de ska släppas.

För att tvinga fram pengar har de tillfångatagna utsatts för grov tortyr som släktingar tvingats lyssna på via telefon.

I dag åtalades två män för försök till grov utpressning sedan de flera gånger ringt en kvinna boende i Sverige och försökt få henne att betala 33 000 amerikanska dollar: annars skulle en kidnappad man mördas och få sina organ utskurna.

Men kvinnan kontaktade klokt nog polisen, som började avlyssna hennes telefon. Det kom nya samtal, från olika områden i Stockholm och Uppsala. Nästan alla med samma budskap. Betala, annars dör mannen.

Männen nekar, men bevisningen förefaller vara god. Kvinnans vittnesmål, de avlyssnade samtalen, belägg för att en kidnappning faktiskt har ägt rum.

För bara ett par månader sedan publicerade Amnesty en rapport om den brutala handeln med flyktingar. Vittnesmålen var ohyggliga: våldtäkter på både kvinnor och män, elchocker, smält plast som droppas i ansiktet.

Människor har mördats när de anhöriga inte har fått ihop tillräckligt med pengar. Andra har dött på grund av de extrema förhållandena i lägren.

Sinai är i det närmaste laglöst och Amnesty kräver på goda grunder att egyptiska myndigheter ska befria fångarna.

Telefonavlyssningen i Sverige ledde till ytterligare ett åtal. En av de misstänkta tros ha åtagit sig att mörda en man i Kista som hämnd för påstådda oförätter.

Enligt åtalet har anstiftaren kommit i kontakt med torpeden på internet och lyckats förmå honom att ta på sig uppdraget.

Men den misstänkte gärningsmannen greps den 15 februari, samma dag som mordet skulle utföras.

Betalningen hade redan satts in på den inhyrde mannens konto. 5000 kronor. Mer än så tycks inte ett människoliv vara värt i vissa kretsar.

Följ ämnen i artikeln