I Landet Lagom finns det inga konsekvenser

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2003-10-10

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I landet Lagom kan man begå nästan vilka misstag som helst. Utan att det får konsekvenser.

Är det någon mer som tycker det är konstigt?

Utrikesministern knivmördas under en shoppingrunda i Stockholms city. Trots att Anna Lindh sitter uppklistrad över hela landet på kvadratmeterstora affischer saknar hon polisskydd.

Någon eller några har gjort en grov felbedömning. Men vem eller vilka som bär ansvaret är oklart. Ingen har behövt ta konsekvenserna.

Rikspolischefen sitter kvar liksom den tillförordnade ledningen på Säpo. Allt förblir vid det gamla.

Försäkringsjätten Skandia skakas av en rad skandaler. Utredningsmän tillsätts och ledningen hotar med polisanmälningar och stämningar av tidigare anställda.

Men mannen som var med om att fatta flera av de kritiserade besluten, nuvarande styrelseordföranden Bengt Braun, sitter inte bara kvar. Han har upphöjts till ordförande.

Statsministern går till folkomröstning i den fråga han själv betecknar som den viktigaste under hans politiska liv. Han förlorar stort.

Men Göran Persson sitter kvar. Liksom större delen av regeringen. Allt förblir nästan som förut.

Moderatledaren som ledde sitt parti till det sämsta riksdagsvalet på över 30 år hade den goda smaken att ställa sin plats till förfogande.

Men Bo Lundgren valdes om. Enhälligt och under applåder. Först fem månader senare föll han offer för interna kuppmakare.

Justitiedepartementet "utvärderar" händelserna kring mordet på utrikesminister Anna Lindh.

- Det måste manifesteras på något sätt, säger en källa.

Men utvärderingen är så hemlig att statssekreteraren inte kan prata om den. Vill man veta något får man tala direkt med Thomas Bodström.

Mordet på Anna Lindh är en oerhörd händelse. Inte bara för att det var utrikesministern som drabbades av det besinningslösa våldet. Utan för att det utanför gangsterkretsar är mycket ovanligt att mördaren inte känner offret. Otryggheten kröp närmare inpå oss alla.

Men knivhuggen på NK har hittills inte fått några som helst konsekvenser. Utom för Anna Lindhs närmaste.

Socialminister Lars Eng-qvist var i går noga med att poängtera att den nationella samordnare för psykvården som han tillsatt var resultatet av en längre tids målmedvetet arbete. Det hade inte ett dugg med mordet att göra.

På Rikspolisstyrelsen har ingenting hänt. På Säpo har ingenting hänt. På justi-tiedepartementet förefaller något att hända men det är hemligt.

I landet Lagom kan man begå nästan vilka misstag som helst.

Utan att det får konsekvenser.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln