Putin är beredd att offra sitt eget folk i jakten på seger

Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.

Det som skrämmer mig mest med Rysslands ockupation av kärnkraftverket i Ukraina är den vårdslöshet och hänsynslöshet ryssarna visar.

Om Putin är beredd att handskas så nonchalant med risken för en strålningskatastrof som kan drabba hans eget folk bådar det inte gott för hur han är kommer att hantera sina kärnvapen när han blir trängd.

Det är inte lätt att såga sig igenom propagandadimmorna om vad som händer vid kärnkraftverket Zaporizhzhia. Vem som skjuter och på vad.

Men en sak är klar sedan mars.

Ryssarna kontrollerar kärnkraftverket och den ukrainska personalen som jobbar kvar för att hålla det igång gör det under stor fysisk och psykisk press.
Kärnkraftverket har hela tiden legat längs frontlinjen där strider förekommer.

Båda sidor anklagar varandra för att beskjuta kärnkraftverket men det är svårt att se varför Ukraina skulle riskera att skada sitt eget kärnkraftverk som står för 20 procent av landets energiförsörjning.

Däremot verkar ryssarna använda kärnkraftverket som någon slags sköld genom att beskjuta ukrainska positioner från kärnkraftverket i vetskap om att Ukraina troligtvis inte vågar skjuta tillbaka.

Den ryska taktiken är att på olika sätt använda kärnkraftverket som utpressningsmedel mot Ukraina. Risken för en härdsmälta eller annan allvarlig olycka ska få den ukrainska armén att hålla sig borta från området.

Mycket talar för att Rysslands mål är att stjäla elen och föra den till ryskkontrollerade områden. Åtminstone vill man se till att Ukraina ska drabbas av energibrist inför den kommande vintern. Om den ukrainska befolkningen tvingas frysa minskar deras motståndskraft vilket ökar chansen att de ger upp.

I går bröts strömmen till kärnkraftverket som behövs för att kyla reaktorhärden. Reservkraften i form av dieselaggregat gick igång men det är en extremt riskabel situation. Om kylningssystemen sätts ur spel är en härdsmälta oundviklig. En sådan skulle resultera i kraftiga utsläpp av radioaktivitet. Det skulle drabba Ukraina men det radioaktiva molnet skulle också riskera att föras till övriga Europa. Beroende på hur vindarna blåser kan radioaktiviteten även falla ner över ryska städer och byar.

Historien uppreprar sig

Märkligt nog verkar det inte bekymra ryssarna trots att Ukraina under Sovjetunionens tid var platsen för en av världens allvarligaste kärnkraftskatastrofer. I Tjernobyl 1986 var det ryskt slarv, vårdlöshet och nonchalans som ledde till olyckan.

Nu ser vi hur historien hotar att upprepa sig i Zaporizhzhia, Europas största kärnkraftverk.

Ryssarna visar återigen en provocerande oaktsamhet och bryter mot de internationella avtal som säger att kärnkraftverk inte får attackeras i krig.
Rysslands president Vladimir Putin verkar inte ens bry sig om att hans egen befolkning riskerar att drabbas vid ett kärnkrafthaveri. När Ukraina ska kuvas är alla medel tillåtna och inga offer för stora. Precis som han redan offrat 20 000 soldater som kanonmat är han beredd att offra sin egen civilbefolkning för att göra Ryssland till en stormakt igen.

Från kärnkraftverket till Moskva är det bara 90 mil fågelvägen och till den ryska gränsen mindre än hälften av det avståndet.

FN-chefen Antonio Guterres har varnat Ryssland för att det är "rena självmordet" att bidra till en härdsmälta. Chefen för FN:s atomenergiorgan IAEA säger sig ha fått klartecken från ryssarn att inspektera kärnkraftverket inom dagar. En sådan inspektion är mycket viktig för att få en oberoende bedömning av vad som sker vid kärnkraftverket och hur kritiskt läget är.
Samme man som låter den ryska armén ta dessa extrema risker med kärnkraftverket i Zaporizhzhia är ytterst ansvarig för Rysslands kärnvapenarsenal som omfattar närmare 2000 kärnvapen som står redo att avfyras på mycket kort varsel.

Faran inte över

I början av kriget hotade Putin flera gånger indirekt med att använda kärnvapen ifall väst försökte stoppa hans krig i Ukraina. Sedan dess har det varit ganska tyst och rädslan i väst har börjat lägga sig. Putin kanske inte är sååå galen trots allt.

Men ryssarnas framfart vid Zaporizhzhia indikerar för mig att det inte finns några gränser för vad Putin är beredd att göra. Blir han tillräckligt trängd och sitter där med sina kärnvapen som en sista utväg, vad gör han då?

Bara för att Putin upptäckt att hans armé är mer oduglig än han trodde vid invasionen innebär det inte att faran är över