Tre skäl talar för ukrainsk seger – men ett talar emot

Första gången frågan ställdes var när Ryssland tvingades överge sina försök att inta Kiev.

Starka skäl finns att ställa den igen efter den kaosartade ryska flykten från Charkiv-regionen.

Kan Ukraina vinna kriget?

Det finns flera skäl som talar för ukrainsk seger men också det som talar emot. Det är farligt att ta ut någon seger i förskott.

För talar:

 

1. Stridsmoral och motivation

På den här punkten har de ukrainska soldaterna och det ukrainska samhället visat sig vara helt överlägset. De vet vad de slåss för. De kämpar för sin frihet och för sin nations överlevnad.

Det faktum att de först lyckades driva tillbaka de ryska trupperna från Kievs förorter och nu återtagit stora ockuperade områden i den nordöstra delen av landet har ytterligare höjt stridsmoralen.

På den ryska sidan är situationen den motsatta. Att man två gånger tvingats retirera från stora områden man intagit har fått de ryska soldaterna att inse att bilden deras ledare ger av Ukrainas stridsförmåga inte stämmer med verkligheten.

Lägg ovanpå det de stora ryska förlusterna i människoliv. Ingen kan säga exakt hur många ryska soldater som stupat men beräkningar från västliga säkerhetstjänster talar om någonstans mellan 20 000 och 50 000 döda.

De ryska soldaterna vet dessutom inte riktigt vad de slåss för. Vilket är förödande för stridsmoralen.

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj möter soldater i Charkiv-regionen.

2. Vapen från väst

Till en början var hjälpen från väst mest symbolisk. Men när Ukraina visade förmåga att stå emot den ryska invasionen ökade viljan att skicka tunga vapen. I början var det turkiska drönare som gav Ukraina en fördel i striderna. Nu är det bland annat svenska pansarskott och tungt artilleri från USA.

Putin har varit förvånansvärt passiv i sina försök att stoppa vapenleveranserna.

Sammantaget har västvärlden satsat enorma summor på att utrusta den ukrainska armén och det har gett resultat.

Mer hjälp är att vänta. Bland annat tränas ukrainska soldater nu på ett antal moderna vapensystem i bland annat Storbritannien. Vapen och trupper som snart kan sättas in vid frontlinjen.

Ukraina får dessutom tillgång till signalspaning och andra militära underrättelser från USA. Något som visat sig ovärderligt för att överlista ryssarna.

Volodomyr Zelenskyj.

 

3. Historiska exempel

På pappret borde en seger för Ukraina vara en omöjlighet. Ryssland är en kärnvapenmakt med världens näst bäst utrustade armé. Men det har hänt många gånger tidigare att David lyckats besegra Goliat.

Vem hade trott att Nordvietnam med sina barfotasoldater skulle lyckas besegra supermakten USA? Men efter över 50 000 stupade fick USA nog.

1979 invaderade Sovjetunionen Afghanistan för att rädda kommunistregimen. Efter tio år av motstånd från gerillakrigare som USA och Saudiarabien var med och utrustade och finansierade drog sig ryssarna tillbaka som förlorare.

Efter att ha störtat talibanerna och i 20 år försvarat Afghanistan mot terrorväldets återkomst lämnade de amerikanska styrkorna med svansen mellan benen i augusti förra året. Talibanerna tog makten igen.

Helt osannolikt men ändå hände det.

Men det finns också en fara att de ukrainska framgångarna på slagfältet övertolkas. Västvärlden letar efter tecken på att det går bra för Ukraina eftersom som de flesta av oss vill att Ukraina ska vinna kriget eller åtminstone hindra Putin från att segra. Det gäller att behålla perspektiven.

Även om Ukraina nu återtagit en del territorium så håller Ryssland fortfarande stora delar av östra och södra Ukraina. Och det finns inga garantier för att krigslyckan inte kan vända.

”Risken finns också att Putin blir tillräckligt desperat för att använda kemiska vapen eller taktiska kärnvapen”.

 

...men Putins svar kan vända kriget

Vi vet inte hur Ryssland kommer att svara på de senaste ukrainska framgångarna, bortsett från de terrorbombningar av civila mål som redan skett.

Än så länge har Putin bara använt en del av de stridskrafter som Ryssland kan skaka fram. Skulle han ge order om en allmän mobilisering kan styrkeförhållandena ändras dramatiskt. Ryssland skulle kunna få bortåt en miljon man till. Ukraina har redan mobiliserat och kan inte utöka sina stridskrafter så mycket mer.

Mycket tyder på att den ryska armén så här långt använt en hel del äldre och omoderna vapen. Möjligen har Ryssland en del överraskningar i ladorna som man sparat eftersom landet formellt inte befinner sig i krig.

Risken finns också att Putin blir tillräckligt desperat för att använda kemiska vapen eller taktiska kärnvapen eller att han låter ställa till med en strålningskatastrof vid det ukrainska kärnkraftverket Zaporizjzja.

En ukrainsk seger inom räckhåll innebär också risker för omvärlden. Putin vet att om Ryssland förlorar kriget innebär det också nästan garanterat slutet för honom själv som envåldshärskare.

Detta faktum gör honom extra farlig i ett trängt läge. Om han störtas vet vi inte vem eller vad som kommer istället.

En ukrainsk seger är fullt möjlig men Ryssland kommer att finnas kvar. Men vi har ingen aning om i vilken form.