Mejla

Lena Mellin

Bergström ville styra politiken i ett land där han inte bor

KOLUMNISTER

Hans Bergströms mejl tog skruv. Två veckor senare gjorde Sverigedemokraterna precis som DN:s förre chefredaktör ville.

De röstade ner regeringens budget och utlöste en djup regeringskris.

Man anar en självbild av ganska stora mått i mejlet från Hans Bergström, före detta chefredaktör för Dagens Nyheter och doktor i statskunskap, till SD:s tongivande riksdagsledamot Linus Bylund som står partiledningen mycket nära.

Bergström bor sedan åtskilliga år inte längre i Sverige utan i USA. Ändå tycker han att han ska lägga sig i svensk inrikespolitik.

Visst, det står var och en fritt att ägna sig åt det hen tycker är intressant men Bergström går längre än så. Han agerar dirigent och griper på ett påtagligt sätt in i det politiska skeendet i ett land där han inte bor.

Bergström uppmanar SD att rösta ner regeringens budget och därmed utlösa en regeringskris. ”Det är dags att välta bordet!” som han uttrycker det i mejlet.

SD:arna kanske hade kommit på idén själva men fjorton dagar senare gör de i alla fall precis det som Bergström föreslagit. De röster ner regeringens budget och välter bordet.

Personer med Bergströms bakgrund talar gärna om ansvar, om vikten med förutsägbara förändringar. Men i den andan verkar inte han, i alla fall inte i det här mejlet.

Tvärtom vill han att SD tar till politikens råaste vapen och i strid mot gällande praxis i riksdagen rösta på ett annat budgetalternativ än sitt eget. Och därmed alltså utlöser en regeringskris som i första skedet såg ut att leda till ett (ovälkommet) nyval.

I valet 2002 förbjöd Hans Bergström som ansvarig utgivare SD från att annonsera i Dagens Nyheter. Nu tycker han att partiet har utvecklats och på vissa områden är ”väl så kvalificerade och vettiga som andra”. Han säger också att varje ansvarig utgivare numera accepterat att SD får annonsera.

Nej, så är inte fallet. Denna publikations ansvarig utgivare har både i valen 2010 och 2014 i god tid meddelat att SD:s annonser inte kommer att publiceras. Det kanske säger något om hur up to date Bergström är med den svenska debatten? Flera andra tog samma beslut.

Bergström ville med sin inblandning få till en ny regering. Han misslyckades.

Alliansen var inte redo att ta över, de var minst sagt ljumma till den idén. I stället skapades den så kallade Decemberöverenskommelsen, DÖ, som skulle säkra att de rödgrönas budget gick igenom. Mejlet var alltså direkt kontraproduktivt.

Inte ens sedan DÖ insomnade i höstas är regeringen hotad av allianspartierna. De vill vinna nästa val, tills dess ska regeringen Löfven sitta kvar.

Hans Bergström är i många ögon en aktansvärd person. Högt utbildad, politisk chefredaktör på DN och därefter chefredaktör för hela tidningen, regeringsuppdrag.

Möjligen har den bilden ändrats nu. Och inte till hans fördel.

LÄS OCKSÅ

Förre DN-chefen till SD-toppen: ”Fäll regeringen”

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Linus Bylund

Dagens Nyheter

Hans Bergström

Lena Mellin