Vad händer med de utförsäkrade?

Regeringen vill inte ens se siffrorna i statistiken

Regeringen vill inte längre veta vad som händer med de utförsäkrade.

Det är svårt att frigöra sig från misstanken att alliansen vill begrava sin ömmaste fråga.

Fredrik Reinfeldts regering har fört en framgångsrik politik inom de flesta områden, men utsatts för hård kritik för att den försämrat villkoren för de sjukaste och svagaste.

En stor del av befolkningen upprördes och oppositionen hittade en tacksam profilfråga.

Regeringen tvingades till reträtt och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, som fick det otacksamma jobbet att försvara de hårdare reglerna, fick som tack för hjälpen sparken av Fredrik Reinfeldt.

Den nya sjukförsäkringen innebär att utförsäkrade förs över till Arbetsförmedlingens arbetslivsintroduktion.

Många oroade sig för att det i praktiken innebar att de skulle få lägre ersättningar, en oro som dåvarande arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin försökte stilla.

– Majoriteten av dem som lämnar sjukförsäkringen kommer faktiskt få lite mer pengar i plånboken än vad man hade när man var sjukskriven, sa han i december 2009.

Ett år senare vet vi att han pratade strunt.

Av de första 12 000 som började arbetslivsintroduktionen fick 61 procent lika mycket eller lägre ersättning än tidigare.

Det här är siffror som har tagits fram av Försäkringskassan och som ledde till en hård riksdagsdebatt i våras.

En kritik som späddes på då fackförbundet ST i en rapport visade att handläggare på Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan kritiserade reformen.

Vad hände då med resten av de 42 000 personer som utförsäkrades förra året?

Det vet vi inte, för Försäkringskassan har slutat ta fram siffrorna. Viket i sin tur beror på att regeringen inte bett om dem.

Man behöver inte vara oppositionspolitiker för att fråga sig varför alliansen inte är intresserad av att få veta hur det gått med dess reformer.

Den konspiratoriskt lagde kan rentav börja misstänka att statistiken skulle vara en mindre bekväm läsning för regeringen.

Ansvariga ministrars pressekretare visade i går hur som helst prov på viss fantasirikedom då de förklarade varför deras chefer inte är beredda att diskutera frågan.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson ska inte störas, eftersom ärendet anses tillhöra arbetsmarknadsdepartementet.

Och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström tänker inte öppna munnen förrän nästa vecka, då reformen än en gång ska diskuteras i riksdagen.

Vi kan dock redan innan det konstatera att i det nya, tuffa Sverige vet vi inte längre hur det går för dem som har det sämst.

Följ ämnen i artikeln