EU-valrörelse eller politiskt självskadebeteende

Flera partier satsar för brett i valrörelsen.

Vissa satsar helt fel.

Det visar Aftonbladet/Demoskops mätning av väljarnas viktigaste fråga i EU-valet.

Inte ens det mest Europavänliga parti kan blunda för uppförsbacken när det kommer till att engagera de svenska väljarna att gå och rösta i EU-valet. Med ett valdeltagande på 55 procent i förra valet är ändå Sverige i det övre spannet.

Inför valet i juni kämpar flera småpartier. KD, L och C ser knappt ut att klara spärren på 4 procent, som krävs för att komma in i parlamentet.

Liberalerna är i valrörelser vana vid kris och panik i opinionen men har denna gång ovanligt mycket som talar emot dem. De har en toppkandidat som ingen känner till och en politisk agenda som är intetsägande, för att vara generös.

För Centern och Kristdemokraterna är det dock ännu värre. Inom de båda partierna bubblar missnöjet med ledningen och partiledarskapet. Ebba Busch må vara skyddad av att hon är minister, men för Muharrem Demirok är EU-valet ett val som inte bara handlar om europaparlamentet utan också om hans ledarskap.

Lag och ordning och kriminalitet är den viktigaste frågan för väljarna inför EU-valet nästa månad.

 
Ett annat parti som inte har en spikrak väg mot Bryssel är Sverigedemokraterna. Numera vana vid att vara ett stort och dominerande parti i den svenska politiken, men betydlig mindre inflytelserika i Europa. SD:s väljare är de mest EU-kritiska väljarna och partiet har ett problem att ens mobilisera sina väljare att gå och rösta. Inte minst var det tydligt när Jimmie Åkesson drog igång SD:s valrörelse i sitt vårtal i helgen. När talet kom in på EU-valet sjönk stämningen som en sten, hos den annars så engagerade publiken.

SD går till val på slagordet Mitt Europa bygger murar, och det är ett budskap som går rakt in i hjärtat hos partiets väljare.

Enligt Aftonbladet/Demoskops mätning av väljarnas viktigaste fråga inför EU-valet svarar 94 procent av SD-väljarna att invandring är deras viktigaste fråga.

 
SD står också ut genom att endast 5 procent av deras väljare listar miljö och klimat som sin viktigaste fråga i valet. Detta skiljer sig markant från hur det ser ut i övrigt. Fyra av åtta partiers väljare listar miljö- och klimatfrågan som sin viktigaste i det här valet: Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centern och Vänstern.

För Miljöpartiets väljare är det hela 94 procent som säger att miljö- och klimatfrågan är deras viktigaste fråga. Inte överraskande och det är också partiets fokus för sin valkampanj som går under parollen Klimatet, klimatet, klimatet.

Desto plottrigare ser det ut för de andra partierna vars väljare också tycker att klimatet är viktigast. Där drunknar klimatfrågan i breda och övergripande kampanjbudskap både från Centern, Vänstern och Socialdemokraterna.

Alice Teodorescu Måwe och KD-ledaren Ebba Busch.

 
Övergripande tycker väljarna att lag och ordning och kriminalitet är den viktigaste frågan för dem, inför valet i juni. Lag och ordning och invandring är de frågor som dominerar för väljare i Kristdemokraterna och Moderaterna.

För Kristdemokraterna är det också huvudbudskapet i deras valkampanj. Det är väl tur, för KD behöver all hjälp de kan få efter en opinionskris som aldrig tar slut och ett år av kaos kring EU-kandidaterna.

Att Moderaterna driver frågan om mer kärnkraft i sin EU-valskampanj framstår som betydligt mer obegripligt. Energi och elförsörjning kommer först på femte plats när moderata väljare får lista sina viktigaste frågor. Inte ens var fjärde moderatväljare har det som sin viktigaste fråga.

Moderaternas förstanamn Tomas Tobé.