Sällan har så många sagt så lite om så mycket

Ur kvällens Agenda.

Att det viktigaste ämnet kom sist i Agendas två timmar långa utfrågning om gängkriminalitet förvånar inte.

Förebyggande åtgärder?

Det är ju marginellt mer upphetsande tv än en svartvit kortfilm om magra män som drar en plog fram och tillbaka över en åker som några överambitiösa konstskoleelever presenterar som examensarbete.

Men om nu nyrekryteringen till torpeduppdrag och knarkförsäljning ska upphöra måste ju någonting göras, hur mycket det än hånflabbas om fritidsgårdar i sociala medier.

– Skolan ska bli bättre, sa liberalen Johan Pehrson.

– Skolan, sa socialdemokraten Morgan Johansson.

– Satsa på skolan, sa miljöpartisten Rasmus Ling.

– Invandringen har varit för stor, sa sverigedemokraten Tobias Andersson.

Kvällens föreställning var annars inte fullt så påfrestande för nerverna som det fanns skäl att befara att den skulle bli.

Den främsta anledningen var att Agenda smart nog undvek en konventionell debatt, med allt vad det hade inneburit av politiker som pekat finger mot varandra i stället för att ta eget ansvar.

I stället fick initierade brottsforskare redogöra för olika aspekter av problematiken, kort sagt förklara hur saker och ting ligger till.

Dessutom kompletterade programledarna, proffset Camilla Kvartoft och kunnige kriminalreportern Diamant Salihu, varandra väl.

Men då och då släpptes representanterna för de åtta riksdagspartierna dessvärre in i showen.


Jag skriver dessvärre, då samtidens politiska tuffhetssignalerande är en resa mot en tillvaro där encelliga organismer som amöbor, toffeldjur och jästsvampar kommer att framstå som potentiella nobelpristagare.

Ta bara den blocköverskridande förtjusningen i någonting så obehagligt som att ge polisen möjlighet att få avlyssna personer som inte är misstänkta för brott.

Politiska ovationer av det slaget har vi inte har sett maken till sedan Fredrik Reinfeldt studsade upp och ner på en läktare i Berlin efter att Sverige hämtat upp ett 4-0 underläge mot Tyskland.

Vad mer fanns att säga i avsnittet om brottsbekämpningen?

– Fler poliser, dundrade centerpartisten Johan Hedin.

– Fler poliser, sa kristdemokraten Andreas Carlsson.

– Fler poliser, ropade sverigedemokraten och miljöpartisten.

Sedan var det dags för socialdemokraten Johansson och moderaten Johan Forssell att inte låtsas höra experternas försiktiga påpekanden om att skärpta straff nog inte är en universallösning.

– Vi skärper straffen, sa den ena.

– Straffen måste skärpas ännu mer, sa den andra.

Hittills i år har det skett 44 mord med skjutvapen i Sverige. Nästan ett i veckan. Med europeiska mått en mycket dyster statistik.

Några storslagna visioner eller ens originella förslag för att få bukt med eländet lyckades inte den här samlingen lagstiftare presentera ikväll.


Kvällens mest klarsynta kriminalpolitiska analys stod sannolikt liberalen för.

– Det är jakten på pengar som får vissa unga män att söka sig till gäng i stället för att jobba på liberalernas riksdagskansli.