Föreslår att kunna beslagta gängkriminellas lyxprylar

Publicerad 2021-12-12

S och M vill kunna beslagta kriminellas egendom.

Den som är gängkriminell och har två Ferrari-bilar men ingen inkomst ska riskera att förlora dessa, säger justitieminister Morgan Johansson (S) i Agenda.

– Ja då ska staten kunna ta de bilarna. Så långt vill jag gå.

I söndagens specialprogram av Agenda utfrågades justitieminister Morgan Johansson (S) och riksdagspartiernas rättpolitiska talespersoner.

Hållpunkterna var ”Gängens affärsmodell”, ”Brottsbekämpning”, ”Straff” och ”Förebyggande åtgärder”.

Bland annat frågades politikerna ut om lagstiftning kring förverkande av egendom, en utredning som Morgan Johansson (S) tillsatt och ska presenteras nästa år.

– Om det står två Ferraribilar i garaget, och man inte har några inkomster de senaste åren och man är inblandad i gängkriminalitet på olika sätt, ja då ska staten kunna ta de bilarna, säger han i programmet.

Morgan Johansson i ”Agenda”.

Enligt Johansson bör lagstiftningen utvidgas rejält och han vill att det ska bli möjligt att beslagta kontanter, klockor, bilar och annan egendom. Utredningen ser över exempel i andra länder och deras system.

– Jag vet att det finns väl fungerande system som är mycket starkare än vad vi har i Sverige. Därför är min signal till utredaren att nu går vi så långt vi bara kan för att lägga beslag på det här pengarna, säger han.

”Få vanliga köper bil kontant”

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forsell sa att ytterligare syfte med att ta gängkriminellas lyxprylar är för att motverka att ungdomar lockas till organiserad brottslighet.

– Den här typen av saker skapar ett incitament för många barn och ungdomar att ge sig in i det här kriminella livet. Detta är viktigt också ut den aspekten för att bryta nyrekryteringen, säger han.

Johan Forsell i ”Agenda”.

Även Forsell efterfrågar tydligare verktyg för att komma åt gängen, men utan att ”försvåra för vanligt folk”.

– De flesta som är hederliga kan ju visa om man köpt en bil eller klocka, då har man någon form av verifikation. Det ligger liksom i sakens natur. Det är få vanliga människor som köper en bil kontant, säger han.

Johan Pehrson, Liberalernas rättspolitiska talesperson, vill att gängkriminella ska ha en större bevisbörda för att tvingas visa var pengarna kommer från.

– Alla andra som tittar på programmet måste deklarera varje år. Har du nolltaxerat och har mängder av pengar eller prylar tillgängligt, vilka bevis har du då var det kommer ifrån? Är det Bingolotto, tävling eller om du hittat dem? Då ska du i och för sig lämna in dem, säger han.

– Alla andra måste visa var pengarna kommer ifrån. Det är klart att de kriminella också måste göra det.

Följ ämnen i artikeln