Bostadshetsen får folk att köpa grisen i säcken

Lägenhetsvisning.

Ett ungt par sparar och gnetar till sin första lägenhet i Stockholm. Priserna är mardrömslika och samtidigt en självklar del av livets realiteter för den som vill bo i stenstaden och har tillräckligt med pengar till kontantinsatsen: 80 000 kronor kvadraten, 90 000.

De går på visning efter visning. Oftast kommer mycket folk, de flesta unga eftersom det handlar om ­ettor och tvåor.

Budgivningen startar ­direkt, fastighetsmäklarna i Stockholm har ett ­bekvämt arbete som mest tycks handla om att ordna kön.

En mycket sliten enrummare i ett mycket gammalt hus mitt i stan. Färgen hänger i flagor från taket, väggarna smutsiga, köks­vrån borde ha fräschats upp för decennier sedan, handtagen dinglar trött och håglöst på dörrarna. Nedre ­botten. Norrläge. Lägen­heten är dåligt planerad med alldeles för stor hall.

Mäklaren vet på råd. Han har försett prospektet med en alternativ planlösning där man flyttar köket till hallen och vardagsrummet och bygger om gamla köket till ett litet sovrum.

Lösningen kräver att man river en vägg och drar om ventilationen.

Budgivningen börjar. ­Priset kryper upp mot tre miljoner.

Mäklaren är trevlig, fattas bara när han förmedlar en miljonaffär. Han kan inte svara på frågan om väggen som ska ­rivas är bärande eller inte. Det får köparen under­söka när han eller hon köpt lägenheten.

Priset är nu uppe i över tre miljoner.

Men om väggen är ­bärande får man inte riva den. Då faller idén att göra om lägen­heten och köparen får leva med en för stor hall och sängen i det enda rummet.

Mäklaren kan heller inte redogöra för hur ventilationen ska dras till den nya köksvrån som i och för sig kanske bara är en fantasi, en önskedröm.

Alla branscher jag kan tänka på har etiska regler, mäklarna också, fast inte särskilt offensiva. Punkt ett i Mäklarsamfundets etiska regler säger att man ska följa lagen.

I vilken annan bransch skulle en försäljare eller mäklare få förespegla ­användningsområden på så lösa boliner?

Goddag, jag vill köpa Rolls-Roycen i fönstret för två miljoner kronor, fungerar motorn?

Hm, jag vet inte, svarar försäljaren, det får du kolla när du köpt bilen. Budgivning pågår.

God eftermiddag, jag vill köpa den där tjusiga segelbåten för tre miljoner. Men varför har den ingen mast?

Just den här segelbåten är mastlös, men tanken är att man ska kunna sätta upp en så småningom, det vill säga om konstruktionen tål en mast vilket jag inte haft tid att under­söka. Det får du ta reda på när du köpt båten. Är du med? ­Budgivning pågår.

Men i Stockholms över­hettade bostadsmarknad går det bra. Det är inte klokt.