Vad ska Jimmie Åkesson göra nu?

Framgångsmaskinen gnisslar och gnäller

Jimmie Åkesson, kungen av Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkesson tappade greppet.

De gamla recepten för att få fart på väljarna fungerade inte i senaste valet.

Jimmie Åkesson, och jag skulle säga att det är just han och inte bara hans parti, har varit en dominerande kraft i svensk politik sedan de kom in i riksdagen 2010.

Åkesson är en mycket skicklig politiker. Oavsett vad man tycker om det han står för är han klar, tydlig och ibland till och med rolig. Spetsig.

Därför är tappet i valet till EU-parlamentet för nio dagar sedan intressant. Jag är översköld av mejl som hävdar att det enda som hände var att ett mandat flyttade. Från Kristdemokraterna till Vänsterpartiet.

Men det var inte bara det som hände. Det som också inträffade var att SD för första gången i ett nationellt val backade. De tappade väljare. Det har de aldrig gjort förut. Ett parti som inte är vana vid att vara förlorare stod vid sidan av prispallen tillsammans med losers som KD och Centern.


Man kan aldrig veta vad som händer i framtiden. Men man kan ha mer eller mindre väl underbyggda hypoteser. Och min är att vi förmodligen var med om en avgörande förändring i svensk politik.

Ett tecken är att SD-ledningen dagen efter valnederlaget tillsatte en analysgrupp ledd av riksdagsledamoten Martin Kinnunen. De ska ta reda på vad som gick snett. Så beter sig inte partier med det grandiosa självförtroende som SD normalt har.

Det som inte gick fel var SD-väljarnas trohet till sitt parti. Enligt vallokalsundersökningen, Valu, bestämde sig 59 procent av SD-väljarna i god tid före valet hur de skulle rösta. Fler än i något annat parti. Motsvarande siffra för Centern var 16 procent. C-väljarna var EU-valets mest osäkra.

Bara en tiondel av SD-väljarna bestämde sig i sista minuten, på valdagen. Det är undersökningens lägsta siffra. Mer än en femtedel, 22 procent, av C:s väljare väntade däremot in i det sista.


Men det som verkligen gick fel, enligt Valu, var att Jimmie Åkesson inte lyckades få alla sina väljare att gå till vallokalen. Många stannade hemma. Det är den viktigaste förklaringen till förlusten.

Det som också gick snett var att det som vanligen brukar få SD:s väljare på tårna inte funkade den här gången. Gängvåldet har visserligen bedarrat något sedan den senaste kulmen i höstas. Men skjutningarna fortsätter och gärningsmännen är unga.

Det brukar lyfta SD. Men inte den här gången.

Inte heller Jimmie Åkessons besked i slutet av förra året om att moskéer skulle rivas och halvmånar rensas ut ur gatubilden verkar ha tagit skruv. Men kanske var han lite för tidigt ute för att väljarkåren skulle minnas var skåpet ska stå.


TV4:s avslöjande om den hemliga trollfabriken på SD:s kommunikationsavdelning väckte stor uppmärksamhet och indignation. Men Sverigedemokraternas väljare tycks inte ha tagit intryck i någon högre grad.

SD slog tillbaka mot tv-kanalen och talade om en ”påverkanskampanj” riktad mot dem, bland annat i ett massutskick av sms dagen före valet. Inte heller det fick någon märkbar effekt:

– Vår bedömning var att en hög konfliktnivå skulle mobilisera väljare. Nu ser vi resultatet. Vi lyckades inte mobilisera våra väljare, sade Martin Kinnunen.

Det som dessutom fick SD:arna att stanna hemma och sänka det förväntade valresultatet förefaller vara EU självt. SD gillar inte EU. Deras väljare ogillar att partiet nu har en mjukare ton när det talar om unionen än tidigare. EU är inte Belsebub längre. Tappet blev 2,2 procentenheter till 13,2 procent.

Ungsvenskarna, SD:s ungdomsförbund, kritiserade moderpartiet för att ha varit löst i köttet i sin EU-kritik. Och hävdade att det förklarar den låga mobiliseringen. De kan ha rätt.


Men det finns annat som också gnisslar i SD.

Partiet gav inte ens tummen upp för valsedeln. ”Batongpolisen” Maria Rosander från Uppsala, femma på listan, var nära att knipa ett av partiets mandat i Bryssel. Utan att partiledningen planerat det för henne.

Jimmie Åkesson, kungen av Sverigedemokraterna, lyckades bara dra glesa skaror till ett möte under valrörelsen i Falun. Trots att Dalarna är en av SD:s bästa valkretsar. Förvåningen spred sig.

Framgångsmaskinen hackar. Det verkar vara dags för service. Men hur omfattande blir den? Och vad drar Jimmie Åkesson själv för slutsats av förlusten?

TRE SPANINGAR

 Ett enda parti inom Tidösamarbetet har fått ökat stöd sedan valet 2022 enligt Statistikmyndigheten SCB:s årliga partisympatiundersökning. Det är Moderaterna som gått upp med blygsamma 0,7 procentenheter. Alla partier på den rödgröna sidan, S, V och MP, lockar fler väljare nu än i valet.

 Tretton kvinnor och åtta män tar plats i EU-parlamentet i Bryssel när jobbet sparkar igång på allvar efter valet, i juli. Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna är de enda enkönade partierna. De representeras enbart av kvinnor. Fem partier toppade med kvinnor. Men inte M, V och SD.


 Svenska folket har gått från att vara Slösa till att vara Spara. Det brukar, enligt den statliga banken SBAB, vara fyra procent fler som tycker att det är mer fördelaktigt att spara än dem som inte tycker det. Nu är det 25 procent. Ska vi lämna positionen som EU:s mest skuldsatta nation?

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.