Många möjliga tolkningar av mordförsök på Putin

Bilder i sociala medier visade eldsflammor i Kreml.

Att Ukraina skulle försöka mörda Putin är inte långsökt.

Däremot att de skulle skicka några drönare mot Kreml för att utföra dådet.

Troligare är att det handlar om en falsk flagg-operation från Ryssland.

Men möjligheten finns också att Ukraina rekognoserar för att slå till i Moskva på segerdagen.

Det är inte lätt att bena ut vad som egentligen ligger bakom det som Ryssland i går beskrev som ett försök från Ukraina att mörda Putin inne i Kreml. Det enda man kan vara säker på är att det inte går att lita på vad någon av sidorna säger.

Ryssland var osedvanligt snabba med att ge stor uppmärksamhet åt händelsen och peka ut Ukraina som skyldiga till ett mordförsök på Putin.

Nu höjer Kreml insatsen ytterligare genom att påstå att Ukraina agerat på order av USA. President Biden skulle alltså ha gett order om att mörda Putin. En oerhört allvarlig anklagelse med storpolitiska implikationer där det ryska kärnvapenkortet än en gång kan komma till användning.

Självklart är det fullt möjligt att Ukraina skulle kunna försöka döda Putin, mannen som låtit invadera deras land och orsakat enorm skada och stort lidande för den ukrainska befolkningen.

Men att skicka några små drönare från Ukraina till Moskva tar enligt experterna minst fem timmar. Att de skulle kunna färdas hela vägen utan att upptäckas av det ryska luftförsvaret är osannolikt.

Ryssland tar en risk genom att indirekt erkänna att Ukraina har möjligheten att attackera på det här sättet.

Enorm prestigeförlust

Även själva metoden måste ifrågasättas. Ska en drönare kunna döda en specifik person måste man veta exakt var denne befinner sig vid ett givet ögonblick. Jag tvivlar på att Ukraina har minutkoll på Putins schema. Ryssarna själva säger att han inte befann sig i Kreml då drönarna sköts ner.

En tänkbar möjlighet är att någon som sympatiserar med Ukraina skickat i väg drönarna från Moskva.

En annan variant är att drönarnas jobb i själva verket var att rekognosera för en attack mot Moskva under nästa vecka när den så kallade segerdagen högtidlighålls. För Putin är det utan tvekan årets viktigaste dag när Rysslands seger över Nazityskland i andra världskriget firas med stora parader på Röda Torget.

Skulle Ukraina eller ryska partisangrupper som är emot Putin kunna slå till den 9 maj och skapa kaos runt Kreml så vore det en enorm prestigeförlust för Putin.

Ryssland tar en risk med att anklaga Ukraina för attacken genom att därmed indirekt erkänna att Ukraina har möjligheten att attackera Ryssland på det här sättet. Det är förnedrande för Ryssland och gör att man måste ifrågasätta effektiviteten i deras luftförsvar. Men uppenbarligen tycker Putin att det finns en uppsida som är värd det priset.

Drönarförbud över Röda torget.

Det gör Putin nervös

Att Ukraina förnekar alla planer på att mörda Putin är en självklarhet. Men ovanligt att landets president ser sig nödgad att avvisa uppgifterna, vilket Zelenskyj gjorde i går när han överraskande besökte Helsingfors.

Putins död skulle självklart kunna förändra Rysslands vilja att fortsätta kriget men det är långtifrån självklart att resultatet skulle bli ett ryskt tillbakadragande.

Ukraina har så här långt vad vi vet bara slagit till ett fåtal gånger inne i Ryssland och mycket sällan medgett det. Landets fokus ligger helt på att ta tillbaka de områden som Ryssland ockuperat sedan invasionen förra årets men också efter annekteringen av Krim 2014.

Ukraina hintar hela tiden att den våroffensiv som det pratats om i månader kan vara på gång inom kort. Detta gör Putin nervös.

Han har visserligen ingen opposition på hemmaplan att oroa sig för längre. Den har han redan satt bakom lås eller bom eller tvingat fly landet. Men stora förluster av territorium skulle kunna få makteliten som utgör Putins bas att tvivla på hans förmåga att på ett framgångsrikt sätt föra den ”militära specialoperationen” i Ukraina i hamn.

Pekar ut måltavala

Man kan också se drönarattacken som en möjlighet för Ryssland att rättfärdiga en större attack mot Ukraina. Typ: ”De försökte mörda vår president, alltså har vi rätt att hämnas”.

Det skulle kunna förebåda en större rysk offensiv i Ukraina alternativt ett större angrepp mot Kiev och andra större städer. Kanske som ett sätt att förekomma och störa den förväntade ukrainska offensiven.

I det skriftliga uttalande som Kreml publicerade efter drönarincidenten uttryckte man explicit sin rätt att slå tillbaka mot Ukraina på grund av det inträffade. Det kan ses som en signal att Ryssland pekar ut Zelenskyj personligen som en måltavla.

Ett annat syfte från Moskva med att iscensätta en attack kan vara att försöka underblåsa de nationalistiska stämningarna i Ryssland lagom till firandet av segerdagen.

Alternativt att få en förevändning för att ställa in firandet. Blir segerparaden av blir det svårt för Putin att inte delta publikt och hålla tal. Kanske är Putin orolig för ett attentat.

Firandet har redan ställts in i ett 20-tal städer enligt ryska medier. Oklart dock om dessa beslut fattats efter drönarattacken.

Tolkningarna är som synes närmast oändliga. I bästa fall klarnar det inom kort. I sämsta fall får vi aldrig veta.