Så in i bomben naivt

Regeringen vill omvända Saudi med handel

NAIVT AV SVERIGE Saudiarabien, som leds av kung Salman bin Abdul Aziz, är en diktatur som behandlar en del av sina medborgare, kvinnorna, som andra klassens varelser. Detta land vill alltså regeringen omvända med hjälp av handel.

Regeringen vill omvända Saudiarabien genom handel, hittills även med vapenförsäljning. Det är naivt i överkant, ingen kan i själ och hjärta tro på det.

När näringsminister Mikael Damberg (S) presenterade regeringens nya exportstrategi var 26 länder högprioriterade. Ett av dem är Saudiarabien.

Damberg förklarade att länderna på listan var de där politisk närvaro skulle göra störst skillnad för affärerna och för invånarna i landet.

- Vi tror att handel och kontakter med länder som inte är demokratier är ett sätt att promota mänskliga rättigheter.

Bara ett par veckor tidigare när­varade Damberg, tillsammans med kungen, vid en minnesceremoni i Riyadh efter kung Abdullahs död.

I ”samförståndsavtalet om ­militärt samarbete”, som undertecknades i april 2005 av dåvarande försvarsministern Leni Björklund (S) och Saudiarabiens kronprins, konstateras att det är ”med stor tillfredsställelse” som avtalet skrivs under och att det kommer att ”ytter­ligare förstärka de goda och vänskapliga förbindelserna genom direkt militärt samarbete”.

De utpekade områdena var försvars­materiel, logistik, utrustning och system för stridsledning, elektronisk krigföring, signalspaning, skydd för och sanering av massförstörelsevapen.

Nu är regeringen djupt oense om avtalet ska förlängas. ­Miljöpartiet säger blankt nej och Social­demokraterna är splittrade.

Men vad talar för att förlänga avtalet? Inget.

Saudiarabien är en diktatur där kvinnor är andra klassens varelser. Människor avrättas på de mest bestialiska sätt, yttrande- och mötesfrihet finns inte och rättssäkerheten är obefintlig.

Financial Times, en tung global röst, har kallat landet för en ”exportör av intolerant islamism” och det anses vara inblandat i de flesta konflikter i området.

Detta land vill alltså regeringen omvända genom handel, hittills även med vapenexport. Det är med förlov sagt in i bomben naivt och inte ens Mikael Damberg kan innerst inne tro på det.

Dessutom är försäljningen till Saudi­ blygsam. Förra året sjönk den till 11,2 miljarder kronor eller en procent av varuexporten.

- Det är klart att man inte kan använda något annat ord än diktatur och det stämmer väldigt dåligt med det som är våra avsikter med export av i det här fallet krigs­material, sade utrikesminister Margot Wallström (S) i riks­dagen.

Precis. Men har hon hela regeringen med sig? Det verkar inte så.

Hur ett vapenexportavtal med Saudi­arabien rimmar med den feministiska utrikespolitik som regeringen säger sig driva är omöjligt att förstå.

Om man inte jobbar på krigs-Saab eller på försvarsdepartementet.

Veckans citat

”Roberta är en fantastisk kvinna”

Fredrik Reinfeldt, tidigare statsminister och M-ledare, om sin nya kärlek Roberta Alenius, tidigare hans presschef

5 saker att hålla koll på i veckan

Nu lyfts de fram

Sveriges kommuner och landstings tidning Dagens Samhälle listar varje år välfärdens hundra viktigaste kvinnor. På onsdag är det prisutdelning och man skulle ju bli förvånad om inte socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) är en av dem. Men osvuret är bäst.

Tuffa frågor väntar

En gång i månaden, ungefär, är det frågestund med statsministern i riksdagen. På torsdag väntar därför tuffa frågor Stefan Löfven av oppositionens partiledare anförda av Anna Kinberg Batra (M). Integration kan vara ett av ämnena, där har flera partier vässat sin profil.

Vad ska Wallström göra?

Om en vecka är det internationella kvinnodagen, 8 mars, som ju celebreras på allehanda sätt. Frågan är vad utrikesminister Margot Wallström (S), som envetet säger att hon driver en feministisk utrikespolitik, ska hitta på. Något borde hon kunna överraska med.

Kinberg möter sitt parti

En gång om året samlar Moderaterna sina aktiva medlemmar och kommunpolitiker. Årets samling äger rum i Kista i norra Stockholm. Förutom tal av Kinberg Batra och partisekreterare Tomas Tobé blir det panelsamtal och seminarier med siktet inställt på parti­stämman i höst.

Blir det hon?

I morgon frågar KD ut dem som kandiderar till att efterträda Göran Hägglund som partiets ordförande vid en tillställning, som media inte har tillträde till. Bland dem finns partisekreterare Acko Ankarberg, oppositionsrådet Ebba Busch Thor och ytter­ligare några.