Nytt bakslag för Ulf Kristersson

Finland skulle inte gå före

Statsminister Ulf Kristersson och Finlands president Sauli Niinistö.

Det är en rejäl prestigeförlust för regeringen att Finland blir medlem i Nato före Sverige.

Det förklarar den märkliga ordväxlingen mellan Ulf Kristersson och Magdalena Andersson. Ett blame-game.

Att statsminister Ulf Kristersson (M) gång efter annan varnar för att Finland blir medlem i den västliga försvarsalliansen Nato kan verka konstigt.

Länderna lämnade trots allt in sina ansökningar samtidigt i Bryssel i juni och skrev under samma avtal med Turkiet om förutsättningarna för att turkarna ska säga ja.

Men det Kristersson försökt göra är att sprida ansvaret för att Nato-anslutningen går långsamt. Och att ”lillebror” Finland går före.

 

Det var därför Sveriges chefsförhandlare Oscar Stenström deltog på Kristerssons senaste presskonferens i frågan i tisdags. Stenström är ambassadör men var under lång tid socialdemokraternas internationelle sekretare. Han städslades till sitt nuvarande uppdrag av S-regeringen. Underliggande budskap från Kristersson: Skyll inte bara på mig. Sossarna har sin del av ansvaret för att det inte gått som vi tänkt – att Finland och Sverige skulle kliva in i Nato skuldra vid skuldra.

Oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) är inte sämre. Timmarna efter Kristerssons och Stenströms framträdande meddelade hon att det ”inte är bra för Sverige” att vi blir Natomedlemmar efter Finland.

En självklarhet. Men avsikten är solklar. Det var visserligen S-regeringen som lämnade in ansökan och signerade avtalet med Turkiet. Men hanteringen därefter är Ulf Kristerssons ansvar. Och då har det inte gått Sveriges väg. Underliggande budskap: Kristersson är oskicklig.

”President Erdogan har alla trumf på hand. Det behöver inte vara sant att Finland uppfyllt avtalet och att Sverige inte gjort det. Men säger han det så är det så.”

 

Man kan tycka att försöken att skyffla över åtminstone en del av ansvaret på den förra eller den sittande regeringen är helt meningslösa. Den som har det avgörande inflytandet över processen är Turkiets president Erdogan och ingen annan.

Men för Ulf Kristersson är det viktigt att inte stå ensam med skammen att inte ha gått i land med uppgiften att få in Sverige i Nato samtidigt som Finland. Brödrafolken skulle överge alliansfriheten tillsammans.

Det stora misslyckandet med att infria vallöftet om elstöd till svenska folket före jul var en rejäl prestigeförlust. Det är fordrande inte helt klart hur företagen ska kompenseras för sina skyhöga kostnader.

Det har kostat i form av lägre stöd för både regeringen och dess partner SD. Och lägre förtroende för de inblandade partiernas ordförande.

Det gör att det svider extra mycket att ”lilla” Finland accepteras som Natomedlem före Sverige. Skulle de vara duktigare än vi?

Därför gör Ulf Kristersson vad han kan för att sprida ansvaret. Och därför gör Magdalena Andersson samma sak. Hon vill såklart inte sitta med Svarte Petter. Ett klassiskt ”blame-game”.

 

Optimisterna sade att det skulle ta 48 timmar för Sverige att bli medlem i Nato.

Men nu har åtta månader gått. Två länder har ännu inte godkänt ansökan.

”Kristersson försöker skjuta över en del av ansvaret på Magdalena Andersson. Medan hon svarar med att strö så mycket salt i såren som möjligt.”

I Ungern skulle parlamentet behandla frågan i februari, sades det. Nu ser Finland ut att få grönt ljus i slutet av mars. Men inte Sverige. Ungern är bland annat missnöjt med EU:s avoga inställning till att betala ut stöd till dem på grund av brott mot bland annat rättstatens principer. Sverige som ordförande i EU har hamnat i skottgluggen.

I Turkiet stänger parlamentet 7 april. Veckan därpå är det president- och parlamentsval. Innan dess blir det säger parlamentet ok för Finland. Men inte för Sverige.

President Erdogan har alla trumf på hand. Det behöver inte vara sant att Finland uppfyllt avtalet och att Sverige inte gjort det. Men säger han det så är det så.

 

Det är ingen katastrof om Sverige kommer in i Nato senare än Finland. Men det är inte heller optimalt.

Sverige blir i så fall det enda land runt Östersjön, utom Ryssland, som inte är med i Nato. Det är en osäkerhetsfaktor.

Men Sverige ligger inte öppet. Exempelvis har ett stort antal länder gett Sverige säkerhetsgarantier, trots att vi inte är med i försvarsalliansen. Säkerhetsläget bedöms som bättre än före Natoansökan.

Men för Ulf Kristersson skulle det vara en nesa, ett nederlag, ett slag mot den för varje regering så viktiga bilden av duglighet och kompetens.

Därför försöker han skjuta över en del av ansvaret på Magdalena Andersson. Medan hon svarar med att strö så mycket salt i såren som möjligt.

 

TRE SPANINGAR

1. Sex och droger är ingredienser i krisen i Kristdemokraterna där partisekreterare Johan Ingerö fått sparken för ett påstått ”sexuellt ofredande” av EU-parlamentarikern Sara Skyttedal för nio år sedan. Han nekar. Källor hävdar att det hela rör sig om att hon vill legalisera cannabis. Rörigt.

2. Ömfotade utan motstycke tycks en del av Ekots anställda vara. De mår illa av att deras nya dagliga podd heter ”Dagens Eko” vilket gör att de inte kan säga ”Dagens Eko, kvart i fem” i början av 16.45-sändningen. De får i stället säga Ekots kvart i fem-sändning eller något liknande. Hua.

3. Skilsmässor är inte gratis och det kan enligt ett par undersökningar från Länsförsäkringar förklara att de minskat med drygt 4 000 till knappt 22 000 på två år. Kostnaden per vuxen i en tvåbarnsfamilj ökar i genomsnitt med omkring 7 000 kronor i månaden. Och det är ganska försiktigt räknat.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.