En svart Mangs hade inte kallats för serieskytt

Peter Mangs har oförklarligt blivit en serieskytt i medierna när han egentligen borde betecknas som seriemördare.

Det är något lurt med mediernas beteckning på Peter Mangs, mannen som är åtalad för en serie mord och mordförsök. Han är alltså en misstänkt seriemördare.

Men överallt i medierna kallas han för serieskytten, en brottsbeteckning som aldrig tidigare förekommit på svenska. Vilket är rimligt, eftersom brottet serieskytte inte existerar.

Det är dessutom en förolämpning mot dem som föll offer för en seriemördares kulor att de med det bagatelliserande ordet serieskytt förvandlas till måltavlor.

Det handlar alltså om en vit man misstänkt för att ha dödat och försökt döda ickevita människor. Om vi tänker oss det omvända läget, en person vid namn Muhammed som gått runt och dödat och försökt döda vita människor, vilket ord hade medierna då valt? Inte serieskytt i alla fall, men antagligen terrorist eller seriemördare.

Frågeställningen är alltså inte så språkpolisiärt bagatellartad som den kan förefalla i förstone. Om Sverige­demokraterna i sina publikationer använt ordet serieskytt om en mördare som bedriver privat etnisk rensning så vore det begripligt. Men TT, Aktuellt, Rapport, Dagens eko, morgonpressen och till och med Aftonbladet?

Jag har nu bedrivit kort men intensiv undersökande journalistik i ämnet. Ordet serieskytt dyker för första gången upp den 21 oktober 2010 i Sydsvenskan och Trelleborgs Allehanda. En vecka senare har TT anammat ordet och därmed är det klippt, då börjar praktiskt taget samtliga medier använda den överslätande beteckningen.

Men det går att försvara. I oktober 2010 var den misstänkte mördaren ännu inte identifierad, än mindre gripen och åtalad. Så varför har ordet hängt med långt efter att det blivit fullkomligt missvisande?

Mina undersökningar har inte gett vid handen att det föreligger en rasistisk konspiration i medierna. På DN uppger man att man tidigare använt ordet seriemördare men övergått till serieskytt därför att alla andra använder det. På TT har man inte en aning om varför man fort­farande kör med serieskytt, inte på Aftonbladet heller, ska till sägandes. På Sydsvenskan överväger man om det inte snart är dags att byta till seriemördare.

På Dagens eko är språkbruket vacklande, som det heter. Man använder båda orden om vartannat. Och man har faktiskt, vilket tycks ovanligt, haft en redaktionell diskussion i ämnet. Något ljushuvud har därvid kommit fram till att eftersom mördaren då och då misslyckades med att skjuta dödande kan man också kalla honom skytt. Men vad dessa missar beträffar förhåller det sig på så vis, att de är att betrakta som mordförsök. Och det motiverar inte någon mer urskuldande hemsnickrad brottsbeteckning. Bakläxa för ekot.

På Aktuellt och Rapport, som båda kört med serieskytt har man ingen aning om varför. Men åtminstone Rapport lovar att prompt upphöra med oskicket. Också i Aftonbladet är ordvalet serieskytt från och med nu utrotat, skulle jag tro.

På Svenska Dagbladet har man till skillnad från alla andra jag ringt en genomtänkt förklaring till att man kallar den misstänkte seriemördaren för misstänkt serieskytt. Man säger att polis och åklagare använder ordet på sina presskonferenser.

I så fall handlar det alltså om rundgång. De skånska poliserna och åklagarna har läst de skånska tidningarna som uppfann den nya brottsbeteckningen serieskytte. Och så har de apat efter tidningarna. Och därmed har de försett åtminstone Svenska Dagbladet med ett formellt försvar för sitt ordval.

Vän av ordning kan nu möjligen tycka att jag hoppat på en alldeles för liten fråga. Kolumnister på Sveriges största tidning bör helst syssla med väsentligheter. Och språkkverulans är vanligtvis högst irriterande, jag vet.

Och det finns ju tydligen ingen illasinnad politisk avsikt på någon enda av de stora redaktionerna som förminskat brottsmisstankarna mot Peter Mangs. Möjligen bara tank­löshet.

Till frågan om jag således slösat med dyrbart spaltutrymme vill jag därför anmäla ett litet test som försvar. För det första och återigen, fråga er om en svart man som seriemördat vita någonsin skulle kallas serieskytt i stället för terrorist eller seriemördare.

För det andra. Om ordet serieskytt från och med i morgon, liksom i ett trollslag, har försvunnit ur medie­språket så var jag inte så fel ute.

Ordet serieskytt dyker för första gången upp den 21 oktober 2010 i Sydsvenskan och Trelleborgs Allehanda.

Förövrigt anser jag att...

Maria.

... Expressens ledarsida återigen skämmer ut sig när man (17 maj) kopplar samman hedersmord med islam. Såg man inte bilderna i sin egen tidning från det senaste fallet? Offret hette Maria och bar ett väl synligt kristet kors om halsen.

... nutidens pinsammaste språkgroda är den förmodligen av sport­journalister uppfunna behandlingen av ordet ”media” i singularis. Svensk media skriver, tysk media anser och så vidare. Det kan aldrig heta annat än svenska medier eller svenska media.

Följ ämnen i artikeln