Löfven hotar EU - ta er samman

Statsminister Stefan Löfven höjer tonläget och varnar i skarpa ordalag sina kolleger.

Om de inte passar sig kommer EU-samarbetet bryta samman.

EU-parlamentet, med valda ledamöter från samtliga 28 medlemsländer, har länge haft fler besök, tal och debatter med premiärministrarna i medlemsländerna på önskelistan.

I eftermiddags framträdde statsminister Stefan Löfven (S) i Strasbourg, där parlamentet håller sina ordinarie möten. Han är inte känd som de stora ordens man.

Men där och då skrädde han inte med orden. Tvärtom hotade Löfven i skarpa ordalag sina kolleger i resten av EU.

1. Vi håller på att spela bort hela EU. Vitsen med EU har ända sedan det grundades i slutet av 1950-talet varit att för det första undvika krig. Och för det andra ta gemensamma beslut för allas bästa.

Men nu fattas rader av beslut som medlemsländerna helt sonika struntar i. Det mest flagranta exemplet gäller omfördelningen av flyktingar.

Europeiska rådet, det vill säga medlemsländernas regeringar, bestämde i september att 160 000 asylsökande ska omfördelas från framför allt Grekland och Italien till resten av EU.

Sedan dess har i princip ingenting hänt. Inte ens tusen personer har flyttats.

”Från kaos till kontroll”

Jag vet inte hur Löfvens tankar har gått. Men jag misstänker att han tycker att om man fattar gemensamma beslut som sedan majoriteten av medlemsländerna struntar i har EU inget existensberättigande.

– Vi måste gå från kaos till kontroll, annars står framtiden för de europeiska samarbetet som vi känner det, på spel, sade statsministern (fast på engelska).

2. Lämna Schengen - eller lyd. Det passlösa Schengensamarbetet mellan 26 länder gör att man fritt kan flytta sig mellan de länder som ingår.

När det gäller flyktingar har den rättigheten begränsats av att de ska ansöka om asyl i det första EU-land som de kommer till. Men även den regeln, den så kallade Dublinförordningen, struntar nu länderna i.

Därför har extremt många flyktingar sökt sig till Tyskland, Österrike och Sverige. Och därför har behovet av en omfördelning av flyktingar beslutad på EU-nivå blivit akut.

Nu säger Stefan Löfven att de länder som inte ingår i omfördelningssystemet inte heller kan vara med i Schengen.

– Jag kan inte förstå hur länder som inte ingår i det gemensamma asylsystemet också kan ingå i Schengensamarbetet, sade han.

”Ser för lite handling”

Det här hotet har en ekonomisk botten. Schengensamarbetet betyder sparade kostnader på upp till  150 miljarder i vinst för de ingående länderna.

3. Sluta snacka - gör något. Enligt Löfven är det hög tid att göra något. EU måste få kontroll över sin gemensamma yttre gräns, utöka samarbetet med Turkiet (dit många flyktingar ska skickas tillbaka enligt planerna) och se till att omfördelningen av flyktingar börjar fungera.

– Jag ser många ord och planer som ska föra oss framåt, men alldeles för lite handling. Jag kräver att alla medlemsländer tar sitt ansvar.

Det är bra att statsministern ryter till. EU-samarbetet framstår ju som löjeväckande när det först fattar beslut, sedan berömmer sig om att ha tagit detta fina steg och därefter struntar i alltihop.

Men får Löfvens hot någon effekt? Man kan aldrig veta. Men chanserna är inte så stora. Premiärministrar utses i val i hemlandet, inte av EU:s ledare.

Alltså är det väljarna där hemma som statsministrarna vill vara kompis med. Inte sina kolleger i medlemsländernas huvudstäder.