”Regeringen har kraschlandat”

Lööfs generalangrepp på Pehrson, Busch och Kristersson

Efter Annie Lööfs jultal är det svårt att tro att den borgerliga alliansen någonsin kommer att återuppstå.

Hon kallar regeringen för en liberal kraschlandning och anklagar dem för att gå i SD:s ledband.

Annie Lööfs företrädare som C-ledare, Maud Olofsson, kallades ofta för Alliansens moder. Alliansen, var det borgerliga M, L, C och KD:s, hittills mest framgångsrika projekt. Framgångsrika, samspelade.

2018 kraschade projektet. Skälet var olika syn på samröre med Sverigedemokraterna.

 

Annie Lööf höll under onsdagen sitt sista jultal som partiledare. Efter att ha lyssnat på det ter sig alla försök att återuppliva det framgångsrika borgerliga samarbetet som en omöjlighet. Alliansen var, och ser ut att förbli, en historisk parentes.

I det som kanske kommer att betraktas som hennes politiska testamente gjorde hon ett generalangrepp på Ulf Kristerssons (M) regering som sitter vid makten med stöd av Jimmie Åkessons parti.

– Det blev inget liberalt borgerligt maktskifte. Det blev en liberal kraschlandning, sade Lööf om regeringsskiftet.

Hon anklagade de tre regeringspartierna M, KD och L att gå i Sverigedemokraternas ledband:

– Det blev en regering som Sverigedemokraterna styr och där M, KD och L är satta att utföra deras politik, sade hon och fortsatte.

– Det går inte att tro att man kan förhandla bort Sverigedemokraternas starka ideologi. De viker inte ner sig.

Annie Lööf (C) under sitt sista jultal som partiledare.

 

Allra mest besviken var den avgående C-ledaren på partiledarkollegan Johan Pehrson (L).

– Vad hände med den liberala kompassen där på slottet (Tidö, där avtalet med samman namn förhandlades fram, reds. anm), Johan Pehrson?, undrade hon och räknade upp en rad avsteg från den liberala vägen.

Ni ser. Den här linjen kommer inte att överges bara för att Annie Lööf ersätts av en annan centerledare. Hen kommer kanske inte använda just de här orden. Men innebörden kommer inte att ändras.

 

Det leder oss tillbaka till utgångspunkten. Det borgerliga samarbetet är och förblir dött. Det kanske går att skaka liv i någon gång i framtiden. Men inte nu.

Det leder i sin tur till slutsatsen att svensk politik kommer att vara högerdominerad under lång tid. Att den inte var det 2014 till och med 2022 berodde på att borgerligheten var tveksam till SD. Nu lägger sig i stället tre av de borgerliga partierna nära Jimmie Åkessons parti för att köpa deras parlamentariska stöd. Inget tyder på att det kommer att förändras.

 

Annie Lööf möter sina forna Allianskamrater i SVT:s partiledardebatt på söndag. Det ska bli mycket intressant att se om hon även där anklagar dem för ”kraschlandning” och att ta order från Jimmie Åkessons partikansli.

Centerpartiet byter partiledare 2 februari.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.