Låt oss inse att samhället inte funkar

Det tjänar extremisterna på

Ursäkta att jag stör mitt i julfriden. Men jag vill peka på en väldigt farlig utveckling. Den kan vid första påseende förefalla harmlös. Men den innehåller dynamit.

Samhället fungerar inte. Inte som det ska.

 

Det går inte att betala med pengar. Den statliga målsättingen är att alla ska ha tillgång till ”grundläggande betaltjänster”, kontanter. Nu säger 15 av 21 länsstyrelser enligt Sveriges radio att så inte är fallet. Förra året var de tre.

Elen är så dyr att regeringen vill vräka tiotals miljarder över hushåll och företag i södra Sverige. Oppositionen vill dessutom inrätta en elräkningsakut så att kunderna, trots elstödet, kan få en avbetalningsplan för räkningarna. Statliga Svenska kraftnät varnar för så kallade frånkopplingar, att elen stängs av för vissa konsumenter till förmån för högprioriterade som vården och industrin.

Den som ville skaffa ett nytt pass fick vänta i ett halvår på grund av brist på personal och en trasig, finsk passmaskin. Precis som den var den enda i hela EU där passen är likadana överallt.

Köerna till säkerhetskontrollen på Arlanda liknade ingenting i somras. Utom kollaps. För lite personal. Ingen organisationsförmåga. Var det Sverige?

Posten kommer inte fram. Post- och telestyrelsen är allvarligt ororad över Postnord. Den post de ska ta hand om kommer alltför ofta inte fram alls eller starkt försenad, klagomålen ökar lavinartat. Ett brev från en myndighet jag själv väntade på nyss tog elva dagar inom Stockholm.

Tågen kommer inte heller fram i tid eller lämnar överhuvud taget inte stationen. SJ hävdar visserligen att över 90 procent av deras tåg ankom enligt tidtabell i november. Men är de inställda avgångarna inräknade?

Tilliten har varit hög i Sverige. Nu är den satt under press, skriver Lena Mellin.

 

Det handlar inte om en kollaps. Men mycket av det vi tror ska fungera gör inte det. Det får konsekvenser.

Politiskt gynnar det populistiska krafter på höger- eller vänsterkanten. De kan använda posten, tågen eller elen - eller alltihop - som bevis för att inget, absolut inget, fungerar. Samhället måste ta nya, radikala tag.

En annat möjlighet är att människor tar saken i egna händer. Vänder samhället ryggen. Bygger upp ett eget alternativ, ett eget rike med egna lagar.

Tilliten har varit hög i Sverige. Det är en juvel. Det binder oss samman, skapar lugn och ro.

Men den tål inte vad som helst. Och nu är den satt under press. Det var därför valdeltagandet minskade med hela tre procentenheter i höstas. Det blir mer om inte tågen börjar gå och posten komma.

 

Fem saker att hålla koll på i veckan (Nyårsspecial)

  1. Sverige tar över
    Från nyårsdagen och ett halvår framåt är Sverige ordförande i EU. Det innebär att en svensk minister leder mötena i ministerrådet, att svenska tjänstemän leder en rad arbetsgrupper. 11 informella ministermöten ska hållas vid Arlanda, kommissionen besöker Kiruna och ishotellet.
  2. Högintressant jubileum
    På nyårsdagen är det också 30 år sedan EU:s inre marknad öppnade, 1 januari 1992. Den var avgörande för att Sverige sökte medlemskap i EU. En mycket stor del av svensk export går till EU-länder. Att svenska företag hade hamnat utanför EU:s gemensamma tullmur ansågs oacceptabelt.
  3. Tjeckien fyller 30
    På nästa års första dag är det tre decennier sedan ett av Europas mindre länder delades i två. Tjeckoslovakien blev Tjeckien och Slovakien. Slovakien har mycket sällan varit självständigt i modern tid. Båda länderna blev medlemmar i EU och i Nato elva år efter delningen.
  4. Kroatien går vidare
    Det händer mycket i EU på nyårsdagen. Kroatien går med i Schengen, området som det är möjligt att röra sig fritt inom utan gränskontroller. Dessutom går landet över till euro som valuta, det 20:e landet. Kroatien är medlem i Nato sedan 2009 och i EU sedan 2013.
  5. ”Lula” tillbaka
    1 januari återinträder Lula da Silva som president i Brasilien. Han efterträder den superkonservative och auktoritäre klimatförnekaren Jair Bolsonaro. Lula, till professionen metallarbetare, var president i två omgångar mellan 2003 och 2011. Dömdes till fängelse 2017 för korruption.

Veckans citat

”Det är den sanna julkänslan; folk som blir hjäpta av andra än mig.”

Jerry Seinfeld, amerikansk standupkomiker, skådespelare och författare.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln