Ekonomin det näst vanligaste trätoämnet i förhållanden

Uppdaterad 2012-11-16 | Publicerad 2012-11-15

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Näst otrohet är pengar det vi grälar mest om. Men så borde det inte vara. Det finns enkla sätt att komma överens.

Först och främst bär vi med oss känslor och mönster från barndomen. Hon som upplevt att pengarna aldrig räckte kan bli en notorisk sparare som vuxen. Han som såg hur pappa gömde undan de dyra verktygen kan slösade pengar på kan bli galen när hustrun gör detsamma med nyinköpta skor. Steg ett är alltså att prata igenom vad som finns i bagaget.

Steg två är att se över vilka kostnader familjen har. Vilka är familjens och vilka är mer personliga? Allt som är familjens kostnader kan betalas från ett bankonto som båda har tillgång till. Övrigt kan betalas från de enskilda kontona.

Steg tre är att bestämma fördelning av de gemensamma kostnaderna. Är inkomsterna ungefär lika är det enklast om båda sätter in lika mycket på det gemensamma kontot. Eller så är det så olika att 70/30 är mer avspeglar inkomsterna. ”Av var och en efter dess förmåga” är en bra utgångspunkt. Fördelningen måste också ses över regelbundet och kanske ändras under en föräldraledighet. Från det gemensamma kontot kan alla räkningar betalas och en viss summa gå över varje månad till ett matkonto dit två kort är kopplade. Då spelar det ingen ekonomisk roll vem som handlar maten.

Steg fyra är sparandet. Även här kan ett eller två gemensamma konton vara bra. Ett som buffert och kortsiktigt sparande som till semestern och ett konto för långsiktigt sparande.

Det som blir kvar när pengar är placerat på gemensamma konton kan var och en fritt förfoga över. De flesta mår bra av en liten, egen frizon. Men det finns också par som struntar i detta och aldrig skulle ifrågasätta varandras mer privata inköp.

Det här var den enkla modellen som brukar passa de flesta. Det svåra vad som ska räknas till gemensamma kostnader i det fall det till exempel finns barn från tidigare förhållanden som lever i familjen deltid eller den ena för med sig stora lån i boet.

Det är också viktigt att inse att det är skillnad på att vara gift och att vara sambo. Som gifta har man laglig skyldighet enligt äktenskapsbalken att ”gemensamt vårda hem och barn och i samråd verka för familjens bästa”. Där står också att ”Makar skall fördela utgifter och sysslor mellan sig. De skall lämna varandra de upplysningar som behövs för att familjens ekonomiska förhållanden skall kunna bedömas.” Men det står också att varje make råder över sin egendom och svarar för sina skulder.

Är man bara sambo finns inga skyldigheter eller rättigheter enligt lagen. Då äger var och en sitt och ansvarar bara för sig själv.

Inför ett nytt år är det lättare att ta tag i rutiner och ekonomin. Prata igenom hur ni vill ha det. Skaffa konton och gemensamma kort. Kanske kan 2013 bli året utan de näst vanligaste grälen.

Annika Creutzer

Följ ämnen i artikeln