En svensk Trump skulle sopa mattan med Jimmie Åkesson

Gud bevare oss för en svensk Donald Trump.

Han, eller hon, skulle sopa banan med de etablerade svenska partierna. På annat sätt går det inte att tolka Aftonbladet/Inizio.

Donald Trump.

På några få månader lades det svenska flyktingmottagandet om. Från att vara mycket generöst till EU:s strängaste nivå. Id-kontrollerna vid transporter över Öresund och gränskontrollerna i Skåne har i dag varit i bruk i mer än nio månader.

Förutom att göra det svårare för flyktingar att komma till Sverige fanns en annan dimension av den politiska helomvändningen. Ett flertal partier blödde ymnigt till Sverigedemokraterna och var mer än intresserade av att täppa till det flödet.

De nya strängare reglerna ströp flyktingströmmen. I år väntas omkring 30 000 komma hit jämfört med 163 000 under förra året.

Men det vände inte väljarströmmarna tillbaka till de etablerade partierna. Under våren har stödet för Sverigedemokraterna varierat mellan 17,9 procent förra månaden och 19,7 procent i april. I dagens mätning uppgår det till 18,9 procent.

Och varför skulle SD:s sympatisörer inte stanna där de var? De andra partiernas lappkast kan ju lätt tolkas som att det var SD som hade rätt hela tiden. Och de andra som hade fel.

De har tappat mest till SD

De partier som tappat mest till SD är Moderaterna, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna. De två senare ligger klart under 2014 års valresultat. Stödet för M är i dag marginellt högre än i valet. Anna Kinberg Batras kursomläggning måste alltså betraktas som ganska verkningslös.

Det finns ett kompakt misstroende mot etablissemanget hos omkring en femtedel av väljarna. Det yttrar sig inte bara i svaga siffror för de sju partier som satt i riksdagen före Sverigedemokraterna. Det gäller näringslivet, media, myndigheter, ja allt som luktar auktoritet.

Det är ingen isolerat svensk företeelse. Marine le Pen i Frankrike, brexit och Nigel Farange och Boris Johnson i Storbritannien, Donald Trump i USA, högerpopulistiska AFD i Tyskland, Fem stjärnor i Italien, för att nämna några exempel, är alla uttryck för samma sak. En kompakt misstro mot allt det som hållit samhället uppe på den här sidan andra världskriget.

Gud bevare oss för en svensk Trump. Han, för det är oftast en han, skulle sopa mattan med den förhållandevis okarismatiske Jimmie Åkesson. Vi skulle få ett samhälls- och debattklimat som ingen ansvarstagande människa kan önska sig.

Övertag alliansen

I den här mätningen är avståndet mellan Alliansen och de tre rödgröna partier 3,9 procent, den högsta siffran sedan februari i år.

Sedan valet har skillnaden bara varit större vid fem tidigare tillfällen. I oktober 2014 och januari 2015 hade de tre rödgröna partierna övertaget över Alliansen med drygt fyra procent. I september och december förra året och februari i år låg Alliansens övertag över de tre rödgröna partierna mellan 4,2 och fem procent.

Anmärkningsvärt är att stödet för regeringens båda partier och deras budgetpartner Vänsterpartiet är nere på 37,1 procent. Det är med andra ord färre som skulle rösta på dessa tre partier i dag än som lade sin röst på Socialdemokraterna och Miljöpartiet i valet för två är sedan, 38 procent.

Om det blåser i någon riktning annat än i Sverigedemokraternas är det alltså högerut. Men det handlar inte ens om en svag bris, snarare en pust som får höstlöven att dallra.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!