Kuppförsöket mot M-ledaren kom av sig – men för hur länge?

Kuppförsöket mot Anna Kinberg Batra kom av sig.

Men det betyder inte att M-ledaren sitter säkert i sadeln. Kritikerna kan invänta ett nytt tillfälle att försöka störta henne från partiledartronen.

Det är inte helt ovanligt att grupper som är kritiska mot en partiledare tar tillfället i akt när partiledaren är på långresa. De hoppas att avstånd och tidsskillnad ska jobba för dem - och mot partiledaren.

Därför var det inte helt förvånande att det första öppna kravet på att Anna Kinberg Batra ska lämna posten som partiledare kom medan hon var på ett tvådagar långt besök i Kalifornien. Bakom det stod partistyrelseledamoten och ordföranden för Moderaterna i Östergötland, Christian Gustavsson.

På andra sidan jordklotet är det svårt att få till en fungerande försvarslinje eftersom man sover när kritikerna är vakna och tvärtom. Det fick Anna Kinberg Batra känna av men tvingades till slut till en kort kommentar på Instagram.

Nåväl, kuppförsöket förefaller ha kommit av sig och en starkt bidragande orsak till det är Statistiska centralbyråns, SCB:s, väljarbarometer. Den presenteras två gånger om året och bygger på fler intervjuer än andra opinionsmätningar.

Moderaterna tappade visserligen 4,7 procent, vilket motsvarar 260 000 väljare, jämfört med den förra mätningen i november. Moderaterna och är heller inte längre riksdagens näst största parti, det är Sverigedemokraterna.

Men partiet stöds av 18,1 procent av väljarna och det är bättre än de mardrömssiffror som många moderater hade befarat. Trots det kraftigt fallande stödet, som beror på att Anna Kinberg Batra i januari lade om kursen när det gäller samarbete med Sverigedemokraterna, mottogs undersökningen med som måste betraktas som en suck av lättnad.

Pausen i krypskyttet mot Anna Kinberg Batra beror dock inte bara på att SCB-mätningen utan också på uppbackning av manliga veteraner med stort inflytande i partiet.

– Jag tolkar en del av det som att man är rädd om sina egna uppdrag, sin riksdagsplats eller kommunalrådsplats och då gör man det väldigt enkelt för sig genom att lägga över all skuld på någon annan, sade exempelvis Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för Skånemoderaterna som pekar ut stockholmare som ansvariga för kuppförsöket.

Johnny Magnusson, tidigare partisekreterare och nu ordförande i för M i Västra Götaland är inne på samma linje:

– Det finns ju ett gäng yngre riksdagsmän i Stockholms stad och län som har sin egen dagordning. De vill komma närmare makten själva.

Men det är långt från säkert att krisen är över för Moderatledaren. Det kan handla om en kortare eller längre paus. Snart kommer nya opinionssiffror och nya missnöjesyttringar. Det får partiledaren för ett parti i utförsbacke leva med.

Och nästa gång är det inte säkert att Kinberg Batra har turen på sin sida. Det hade hon trots allt nu.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!