Ebba Buschs mardröm har bara börjat

I över en månad har Kristdemokraterna vetat om att partisekreteraren Johan Ingerö anklagats för sexuellt ofredande av sin partikamrat Sara Skyttedal.

Inte förrän saken polisanmäldes och därmed tog ett steg ut i offentligheten fick Ingerö lämna sin post.

Det här kan bli en mardröm för KD att hantera.

Johan Ingerö har varit en tongivande person inom Kristdemokraterna under många år. Ofta har han beskrivits som hjärnan bakom partiets sväng från kristet alliansparti till den mer högerpopulistiska framtoningen som partiet nu har.

Som Ebba Busch själv beskriver det på ett något svårbegripligt sätt:

”Johans väldokumenterade externa kommunikativa förmåga har tjänat partiet väl i en omvälvande övergångstid från opposition till regeringsställning.”

Vad hon menar är att Ingerö vet vad som krävs och gör vad som behövs för att få makt.

Han har helt enkelt varit en nyckelperson inom partiet och att det tog såhär lång tid att hantera anklagelserna mot honom visar hur betydelsefull han är för partiet och Ebba Busch.

KD-ledaren Ebba Busch.

Kristdemokraterna har vetat om anklagelserna mot Johan Ingerö sedan slutet av januari. Det är över en månad som partiet har försökt att hantera händelsen som ett personalärende. Förmodligen med förhoppningen att den konflikt som både Sara Skyttedal och Johan Ingerö beskriver vara grunden till att en nio år gammal händelse polisanmäls nu – skulle lösa sig.

Det är ingen klyscha att politik är en förtroendebransch. Förtroende betyder allt inom politiken och därför är det en fin linje mellan att lyckas hantera en sån här sak och inte hantera den.

Att veta om en sån här sak i över en månad och inte agera förrän det blir en polisanmälan, är inte väl hanterat.

Problemen för KD kan växa

För Kristdemokraterna är detta nu ett större problem än att de blir av med en av sina tongivande politiker och partisekreterare. Det är större än att de har en EU-parlamentariker som polisanmält en partikollega för sexuellt ofredande efter en valvakefest.

Partiet och partiledningen har inte visat på den handlingskraft som behövs när en sån här anklagelse dyker upp och det betyder minskat förtroende. Något som KD knappast har råd med om man tittar på deras allt sämre opinionssiffror.

Dåliga opinionssiffror är hanterbara för ett parti i regeringsställning så länge alla är lugna och glada, men det är livsfarligt om det blir bråk och leder till intern splittring.

Enligt både Skyttedal och Ingerö är det ett politiskt bråk som lett till att Skyttedal till slut anmälde, nio år efter händelsen. Redan nu går det att se i sociala medier hur händelsen splittrar partiet i två lag – team Skyttedal och team Ingerö.

Ett KD-krig är det sista Ebba Busch behöver. Hon har fullt upp med brutna vallöften och en regering som har historiskt låga förtroendesiffror.