Se och lär, Reinfeldt och Löfven

Här har ni något att lära, Reinfeldt och Löfven.

SVT:s avslutande debatt inför EU-valet i morgon var i ordets bästa bemärkelse europeisk.

Större spridning av åsikter, mer debattglöd och fler hårda ordväxlingar.

När partiledarna möts i debatter har, särskilt ledarna för de stora partierna, ett mål framför ögonen. Att nå väljarna i mitten, radhusfolket i storstadsområdena.

Det gör att debatterna tenderar att bli lite slätstrukna. Inget parti med ambitioner att bli, eller förbli, stort anser att de kan kosta på sig att ha åsikter som retar upp för många.

Men i gårdagens SVT-debatt möttes inte partiledarna. Deltagarna var de kandidater som toppar partiernas valsedlar i valet till EU-parlamentet i morgon.

Vips blev det roligare

Och vips blev det lite roligare. Av de åtta debattörerna är sex redan ledamöter. De har alldeles uppenbart färgats av parlamentets, jämfört med riksdagen, mer frimodiga och bitska debattklimat.

Det började redan under första ämnet, maten. Där framkom det häpnadsväckande faktum att EU-kommissionen inte kontrollerar om medlemsländerna följer djurskyddslagen och inte har några möjligheter att utdöma straff. Därför gör 24 av 28 länder det, bryter mot de gemensamma reglerna.

Det tyckte alla givetvis var dåligt men om resten var de ganska oense. Exempelvis tyckte Kent Johansson (C) att det var bra med ursprungsmärkning av färdiglagad mat medan hans Allianskollega Lars Adaktusson (KD) tyckte det skulle försvåra för konsumenterna.

Sanning med modifikation

Är det svårare på lasagne och pannkaka än på en bit nötkött? Sannolikt inte.

Den ekonomiska krisen i Europa var antingen högerns eller vänsterns fel, beroende på vilket läger man tillhör. Marita Ulvskog (S) hävdade exempelvis att arbetslösheten är lägst i länder med S-regeringar. Det är dock en sanning med modifikation.

De tre länder som har EU:s lägsta arbetslöshet är Österrike, Tyskland och Luxemburg. Österrike har länge letts av en koalition mellan borgerliga Folkpartiet och Socialdemokraterna.

Tyskland hade till valet förra hösten en koalitionsregering med liberaler och kristdemokratiska CDU men leds sedan årsskiftet av en koalition mellan CDU och Socialdemokraterna.

Luxemburg har haft en kristdemokratiskt ledd regering i evigheter men leds sedan drygt ett halvår tillbaka av en koalition av ett liberalt, ett socialistiskt och ett grönt parti.

Politik inte alltid enkelt

Att klimatet är viktigt var alla överens om. Men hur det ska bli ännu bättre rådde det delade meningar om. I fokus för diskussionen stod frågan om EU ska ha ett eller tre bindande klimatmål.

Alla var överens om det övergripande målet, att minska EU:s utsläpp av koldioxid med 40 procent senast 2030 med 40 procent jämfört med nivåerna 1990.

Men om det målet ska kompletteras med mål för energieffektivisering och andel förnyelsebar el är de svenska partierna oeniga. M och KD är emot, alla andra för.

Isabella Lövin (MP) stod för debattens enda visuella inslag. Hon hade med sig en bit kol, som Gunnar Hökmark (M) ansåg att hennes politik ledde till ökad användning av. Vilket hon självfallet inte höll med om.

Blev väljarna klokare av debatten? Vissa kanske. Men långa stunder krävdes en god portion förkunskap för att hänga med. Politik är inte alltid enkel.

Följ ämnen i artikeln