Gonatt, Sverige

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2003-03-06

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nu drar Ringholm ned rullgardinen för alla reformer

I valet lovade regeringen guld och gröna skogar. Nu har verkligheten hunnit ikapp ministrarna.

De nya beskeden till svenska folket handlar om besparingar. Högre arbetslöshet. Och kanske också höjda skatter.

Regeringen samlades i går på Harpsund för att diskutera det ekonomiska läget. I april ska finansminister Bosse Ringholm lägga fram regeringens vårbudget.

Det blir beska piller. I höstas trodde finansdepartementet att värdet av Sveriges samlade produktion, BNP, skulle öka med 2,5 procent i år. Så blir det inte. Enligt Bosse Ringholm hamnar den "klart under två procent".

Låg världshandel

BNP-tillväxten är en abstrakt siffra. Men den sätter mycket konkreta spår i verkligheten.

Nergången, som till stor del kan förklaras med stilleståndet i världshandeln, kommer att slå mot allas våra plånböcker.

Vad det handlar om är nämligen följande:

Högre arbetslöshet.

Bosse Ringholm själv tror att det blir mycket svårt att nå regeringens sysselsättningsmål. Planen var att 80 procent av arbetskraften mellan 20 och 64 år skulle jobba nästa år. Men så kommer det inte att bli.

I januari var arbetslösheten den högsta på många år. Risken är att februarisiffran, som publiceras nästa vecka, är lika dyster.

Dyra vallöften

Besparingar. Statens inkomster faller nu kraftigt. Bara från företagssektorn har skatteinbetalningarna minskat med 10 miljarder kronor. Det motsvarar ett halvt års barnbidrag.

Samtidigt som inkomsterna sjunker ska regeringens vallöften infrias. De kostar 20 miljarder. Resultatet är givet - spruckna utgiftstak i statsbudgeten.

Svårt att spara

Eftersom det är olagligt tvingas regeringen att spara och gneta. Eller låta andra betala. Exempelvis riskerar arbetsgivarna att få ta en större del av kostnaderna för sjukskrivningarna.

Att spara ihop minst 10 miljarder är svettigt. Särskilt när man nyss lovat runt. Och när arbetslösheten, som inte är någon billig budgetpost, ökar.

Betydligt lägre export. I höstas trodde regeringen att exporten skulle öka med 3,8 procent i år. Nu har siffran skrivits ner till 0,8 procent.

Det är illa, för att inte säga riktigt illa, för ett land som är så beroende av att sälja på världsmarknaden som Sverige.

Skattehöjningar. Riksbanken väntas inom kort sänka styrräntan för att sätta fart på ekonomin.

Regeringen borde gå samma väg, det vill säga sänka skatterna. Att sänka exempelvis momsen ger direkt klirr i hushållskassan.

Men Bosse Ringholm har inte råd. Han skulle egentligen behöva göra tvärtom - höja skatten. Men skattehöjningar i lågkonjunktur är i princip omöjliga. De gör bara ont värre.

Kommunerna höjer

Men Ringholm är inte herre över alla skatter. I år höjdes kommunal- och landstingsskatterna för de boende i 115 kommuner, den största höjningen på 25 år. Inte mycket talar för att läget ljusnat till nästa år.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln