Israels politik ingen ursäkt för hatbrott

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund påstod i söndags att socialdemokraten Ilmar Reepalu inte vill stöta sig med ”muslimer”. Därför vill kommunalrådet i Malmö inte be om ursäkt för sina klumpiga uttalanden om antisemitiska brott, enligt Hägglund.

Hägglund menar alltså att ”muslimer” hatar judar så mycket att de vänder sig mot den som försvarar dem. Jag kan inte begripa uttalandet på annat sätt.

I ett anständigt samhälle aktar vi oss för att pådyvla etniska eller religiösa grupper skumma egenskaper och dolda agendor. Ändå är det okej att ständigt uttala sig om ”muslimer”.

Många babblar men få tycks ha läst Malmöpolisens lista över anmälda hatbrott 2009, den som debatten handlar om.

Där framgår naturligtvis inte vilka förövarna är – det är en lista över anmälda brott, inte dömda brottslingar. Men några ledtrådar får vi. Många av de antisemitiska brotten består i att någon klottrat hakkors eller ropat ”sieg heil”, ”Juden raus” och ”white power”. Brukar ”muslimer” göra det? Eller nazistslynglar?

Att svamla om Israels politik för att förklara brott mot svenska medborgare, som Reepalu gjort, är oanständigt. Kommunminister Mats Odell snuddade vid samma tanke i Svenska Dagbladet i går. Där framför han synpunkten att vänsterns ihållande kritik av Israel kan göra trakasserier av judar legitima.

Av de anmälda hatbrotten i Malmö förra året gällde två antisemitisk misshandel.

Samma år inträffade 18 – nio gånger så många! – fall av misshandel med rasistiska motiv. Ska man i Odells anda säga att den ihållande kritiken mot Irans president bidrar till våldet mot mörkhyade?

Det är fruktansvärt obehagligt när ledande politiker börjar slira med etniska och religiösa förklaringsmodeller. Det är obehagligt när Malmöpolisens jurist Susanne Gosenius säger att det är ”återkommande unga män från Mellanöstern” som utpekas som gärningsmän i de antisemitiska brotten.

När jag ställer en följdfråga medger Gosenius att gärningsmännen är helt okända ”i de flesta fall”.

Vad är då syftet med att peka ut unga män från Mellanöstern? Och vad menar Malmöpolisen med denna kategorisering? Invandrare? Barn till invandrare? Eller personer med svart hår?

Följ ämnen i artikeln