Victoria räddade livlös kvinna vid vägkanten

Publicerad 2016-09-27

”En vacker dag är det man själv som behöver hjälp”

Skövdebon Victoria Norberg hjälpte en äldre kvinna som fallit intill bilvägen: "En vacker dag är det man själv som behöver hjälp".

När Victoria Norberg fick syn på en till synes livlös äldre kvinna i dikeskanten tvekade hon inte en sekund.

Hon hoppade ur bilen och hjälpte till direkt, skriver Falköpings Tidning.

– Damen sa att vi var änglar, säger Victoria till Aftonbladet.

Det var på lördagsförmiddagen som Skövdebon Victoria Norberg körde bil från stallet där hon jobbar på helgerna. Då såg hon något i ögonvrån.

– Jag brukar titta mig omkring mycket när jag kör bil och nu såg jag att det var något i dikeskanten. Och sen tänkte jag "gud, det var ju en människa", säger Victoria.

Hon svängde direkt med bilen, stannade och hoppade ur. Intill vägen hittade hon en äldre kvinna som låg till synes livlös.

– Jag var rädd att hon var död, man vet ju aldrig vad som kan ha hänt.

Hjälpte kvinnan på fötter

Victoria gick fram till kvinnan som inte rörde på sig. Men när hon började prata med henne svarade kvinnan.

– Jag sa "hej, hur mår du?" och då vände hon sig om och svarade "åh, vad trevligt att du kommer!", berättar Victoria Norberg.

Det visade sig att kvinnan varit på en promenad från ett äldreboende i närheten där hon bor. Men någon typ av olycka hade inträffat och nu låg hon hjälplös i dikeskanten intill bilvägen.

Victoria stannade hos henne och fick snart sällskap av en annan kvinna som körde förbi.

Tillsammans med en förbipasserande ambulansförare kunde de hjälpa kvinnan på fötter och få klarhet i hennes hälsotillstånd.

– Hon hade bara några små sår, men annars var allting okej. Så vi ringde äldreboendet Katarinagården som ligger i närheten och de sa att jo, hon bor här, och så kom de och hämtade henne.

"Ni är riktiga änglar"

Under tiden som de väntade på personalen från boendet överöstes Victoria och hennes sällskap av komplimanger.

– Den lilla damen sa ”att vet ni vad ni är, ni är ju riktiga änglar”, säger Victoria.

Efter händelsen berättade Victoria om händelsen för sin mamma – som skrev ett Facebookinlägg där hon hyllade dotterns rådiga ingripande.

Och omgivningen har reagerat väldigt positivt på historien.

– Folk nämner civilkurage och tycker det var så stort gjort. Det tycker nog inte jag, en vacker dag är det man själv som behöver hjälp och som man bäddar får man ligga.

Det var en självklarhet för henne att ingripa.

– Jag tycker att det var givet, jag kan ju inte bara köra därifrån. Men personalen på boendet sa att sånt inte är självklart nu för tiden, att många nog bara hade åkt förbi, säger Victoria Norberg.

Följ ämnen i artikeln