Elevernas krav: "Vi vill ha en mobilfri skola"

Publicerad 2016-06-09

Vallstaskolan är nu mobilfri – efter att eleverna fick säga sitt! Här lärarinnan Anna-Karin Ivarsson med eleverna Alva Skyttner, Tilda Lindström, Valter Nilsson och Fredrik Hansson.

VALLSTA. Eleverna fick säga sitt, och de ville ha en mobilfri skola.

Ett år senare har det ökat gemenskapen mellan elever i olika åldrar och satt fart på utelekarna.

– Jag ser en otrolig skillnad på skolgården och det är jättehäftigt, säger specialläraren Anna-Karin Ivarsson.

I början av förra läsåret fick lärare på Vallstaskolan indikationer på att några elever utan mobiltelefoner hamnade utanför och mådde dåligt. När de flesta satt och knappade på sina telefoner på rasterna bildades ett ofrivilligt utanförskap.

– Eftersom vi är till för eleverna måste vi ta sådana upplevelser på allvar och försöka göra något åt det, säger Anna-Karin Ivarsson.

Dåvarande rektorn på skolan tog frågan till föräldrarådet som framförde en önskan om en mobilfri skola med förhoppningen att barnen skulle umgås mer med varandra och leka mer på rasterna.

Tidigt insåg föräldrar och skolpersonal att om förändringen skulle genomföras var det viktigt att eleverna fick vara med och bestämma hur det skulle göras.

– Frågan om en mobilfri skola togs upp i elevrådet som föreslog att alla elever på skolan skulle få rösta om saken.

Tog fram fyra förslag

På Vallsta skola går cirka 100 elever från förskoleklass till sexan.

De lite äldre eleverna tog fram fyra alternativ som varierade från att man skulle få använda mobilerna på kortare raster till ett totalt mobilförbud.

Det förslag som flest röstade på innebär att man får ta med mobilen till skolan men att den enbart får användas som telefon, inte för att spela på. Den ska förvaras i bänken eller väskan och vara avslagen.

– Om någon behöver ringa hem får de fråga någon ansvarig lärare om lov. Det har fungerat bra, säger Anna-Karin Ivarsson.

Hon tycker precis som de flesta lärarna att de positiva effekterna av mobilstoppet överträffat deras förväntningar, framförallt på skolgården.

– Jag hade jobbat på skolan tidigare och när jag kom tillbaka i vintras så blev jag så imponerad av att alla barn i olika åldrar var ute tillsammans och byggde snökojor. De äldre eleverna har blivit bättre på att ta hand om de yngre och det ger en bättre stämning på hela skolan.

Många satt inomhus

Hon tror att barnen precis som många vuxna mår bra av mindre tid vid skärmen, åtminstone på skoltid.

Hon tror också att mobilstoppet även minskat risken för att någon blir utanför.

– Nu blir det inte längre någon tävling om vem som har den värsta mobilen och när man inte kan skicka sms utan pratar direkt med någon så minskar det risken för missförstånd.

Eleverna verkar hålla med.

– Förr satt många mest inomhus på raster och var mer intresserad av mobilen än varandra, nu sitter vi ofta ute och pratar. Dessutom är färre personer trötta, förr såg man på vissa personers ögon att de hade suttit mycket framför en skärm, säger Alva Skyttner i sjätte klass.

Ett fåtal elever på skolan har varit missnöjda med beslutet.

– Men alla fick vara med och bestämma och då tycker jag inte att man ska klaga, säger Valter Nilsson i sjätte klass.

"Mår mycket bättre nu"

För 12-åriga Tilda Lindström har mobilstoppet inneburit att hon minskat användandet av mobilen även på fritiden.

– Jag spelade och chattade mycket med kompisar. Nu gör jag det mycket mindre eftersom jag känner själv att jag mår mycket bättre av det, säger hon.

I julas belönade skolan eleverna med snacks och film och nyligen bjöd föräldrarådet på glass och skänkte också två kickbikes till eleverna.

Om skolan ska fortsätta vara en mobilfri skola eller inte det kommande läsåret hänger på eleverna.

– Vi vill gärna fortsätta eftersom vi ser klara fördelar. Jag tror inte att eleverna vill ha en helt fri mobilanvändning igen så jag hoppas att vi tillsammans hittar en bra lösning, säger Anna-Karin Ivarsson.

Följ oss på Facebook!

Annika Sohlander

Följ ämnen i artikeln