”Frågan är inte om – utan när vi får in rabies i Sverige”

Uppdaterad 2022-05-19 | Publicerad 2022-05-18

På senare år och inte minst under pandemin vill allt fler svenskar skaffa hund.

Men med ökad efterfrågan har även smuggelhundarna ökat.

– Frågan är inte om utan när vi får in rabies i Sverige, säger hundpedagogen Anna Beijer.

Hundsmugglingen ökar enligt Tullverket – och med det ökar riskerna för att en smitta som vi länge sluppit i vårt land kan komma tillbaka och ställa till med stora problem.

– Vi har varit rabiesfria i många år i Sverige, säger Anna Beijer som är hundpedagog vid Hunden i Centrum.

Hundsmugglingen organiseras främst från länder i östra Europa och det finns flera skäl till att man ska undvika köpa en smuggelhund. Risk för smittspridning är ett av dem.

– Sedan måste vi titta på hundarna – hur mår de? När man ser de här ledsna mammorna som det bara avlas på och som ligger med såriga kroppar i bajsiga burar.

Anna tar upp sättet som valparna behandlas på och problemet med transporterna, där valpar exempelvis tvingas ligga under ett säte i bilen.

– De som överlever gör det, de andra kastas bort. Hanteringen av valparna påverkar deras psykiska och fysiska hälsa.

Beslagen av smuggelhundar ökar, uppger Tullverket. Med den ökar också risken för att farliga sjukdomar sprids. Hundarna som smugglas in utsätts dessutom för en behandling som gör att de ofta inte mår bra psykiskt.

Traumatiserad och rädd

Anna har personlig erfarenhet av misstänkta smuggelhundar. Under sin tid på Hundstallet träffade hon på några fall där allt lutade åt att de varit insmugglade, det tråkiga med sådana fall är att de ofta måste avlivas med tanke på sjukdomsrisken.

Anna tog själv hand om en hund som man inte i första hand misstänkte smuggel på. Däremot när hon försökte forska i hans ursprung senare i livet så uppstod så pass många frågetecken att varningsklockor började ringa.

– Han kom till mig efter att ha bitit ett barn. Vi hade honom i tre år och jag började forska för det var så konstiga omständigheter runt honom. Han hade ett chip som tydde på att han var från Ungern. Papperna stämde inte riktigt.

Anna berättar om hur hunden hade rädslor som övergick i aggression. Till slut gick det inte längre att ha kvar honom.

– Han hade nog varit med om något fruktansvärt. Han var så traumatiserad. Det sitter hundägare där ute just nu som har hundar som mår fruktansvärt dåligt. Det göra mig förbannad. Vi borde veta bättre!

Både Anna Beijer och Karin Lundberg har erfarenhet av hundar som sannolikt smugglats in i landet. ”Gör din research, var så jobbig som möjligt. Ställ så många frågor du kan”, tipsar Karin Lundberg.

Seriösa annonser

Som köpare är det inte alltid lätt att veta om hundvalpen man ska köpa är uppfödd i Sverige eller införd illegalt.

– Ibland har man fört in extra valpar utifrån och så att säga ökat upp en befintlig kull för att tjäna extra pengar. Och det kan vara svårt att komma åt, berättar Anna Beijer.

Ofta kan annonserna på nätet se seriösa ut. Men enligt Anna och Karin finns det varningstecken man kan hålla utkik efter.

– Bilderna är ofta jättefina med söta valpar. Men man kan exempelvis bildgoogla och se om bilderna använts tidigare. Titta på språket också, det är inte alltid det bästa och det kan bero på att de använt Google Translate, tipsar hundpedagogen Karin Lundberg som är kollega med Anna.

Var jobbig och gör research

Det finns flera andra saker att titta efter.

– Får du frågan ”Vill du ha stamtavla eller inte”? Det är en jättekonstig fråga från en seriös uppfödare, den får du alltid med om du köper en rashund. Får du dessutom ett EU-pass där hunden också har en rabiesvaccination så är det jättekonstigt om den ska säljas i Sverige. Ett EU-pass med rabiesvaccination kan utfärdas först när valpen blivit 3 månader.

Vad kan man mer tänka på?

– Ett scenario är att du ska möta upp någon nånstans, till exempel på en parkering. Det vanliga är ju att man ses hos uppfödaren om man inte bor väldigt långt ifrån varandra, säger Anna.

Karin konstaterar att det säljs smuggelhundar i Sverige eftersom det finns en stor efterfrågan på hundar

– Men det är oförsvarbart att köpa en sådan hund. Gör din research, var så jobbig som möjligt. Ställ så många frågor du kan! Dubbelkolla chipnumren – är det någon siffra som inte stämmer i vaccinationspapperen?

Köper du en sådan hund, stöttar du kriminell verksamhet och tillåter dessa aktörer att kunna fortsätta verka.

– Om efterfrågan minskar så blir det ju automatiskt så att färre och färre hundar får gå igenom detta helvete.

6 varningstecken att hålla utkik efter

  1. Saknar hunden stamtavla? Köper du en rashund från en seriös uppfödare följer stamtavla alltid med.
  2. Har hunden vaccinationspass och blivit vaccinerad mot rabies? Det är inte normalt för en hundvalp som säljs i Sverige.
  3. Bildgoogla på bilderna i annonserna – har bilderna använts tidigare är det ett varningstecken.
  4. Var möts ni? Det vanliga är att man möts hos uppfödaren och att man även tidigare träffats där och hälsat på valparna.
  5. Dubbelkolla chipnummer och vaccinationspapper. Stämmer siffrorna?
  6. Till sist ett tips: Våga vara jobbig och obekväm. Gör research och ställ frågor!