Tågkaos efter urspårning – förseningar kan pågå över en vecka

Publicerad 2013-11-12

Tidigt på tisdagsmorgonen spårade ett godståg ur i en tunnel på Söder i Stockholm.

Nu är det helt stopp i tågtrafiken förbi Stockholm central – och förseningar kan pågå över en vecka.

– Det är kaos, säger P-O Sännås, Aftonbladets fotograf på plats i Älvsjö.

Ett norrgående godståg spårade vid 06.30-tiden ur vid Södra Station i Stockholm. Enligt polisen har olyckan inträffat ungefär 200 meter in i en tunnel och tåget ska sedan ha kört på en pelare så att "viss rasrisk föreligger". Polisen avskrev dock rasrisken strax innan klockan 9.

Ingen skadad

Ingen person ska ha skadats. Både polis och runt 25 personer från räddningstjänsten är på plats och stora avspärrningar har gjorts vid Södra Station.

Ett pendeltåg blev stående i tunneln och backades efter en timme tillbaka till stationen för att passagerarna ska kunna kliva av.

All tågtrafik, både pendeltåg och fjärrtåg, mellan Stockholm central och Årstaberg har stoppats.

– Vi har inte fått någon prognos på när problemet ska vara löst, säger Bengt Stenberg på SL:s pressjour.

Tåg får vända

Pendeltågen norrifrån går nu bara till Stockholm central innan de vänder norrut igen och de söderifrån vänder i Årstaberg.

– Vi försöker sätta in ersättningsbussar på mellansträckan. Förseningar i morgontrafiken är aldrig trevliga, vi kan bara beklaga även om det inte är vårt tåg. I det här läget gäller SL:s resegaranti, säger Bengt Stenberg.

– Det är kaos här i Älvsjö. De har satt in en enorm mängd bussar och mängder med folk som skeppas av tågen. Det är överfulla bussar och horder av folk som väntar här ute i ingenstans, sa Peo Sännås, Aftonbladets fotograf på plats i morse.

Kan ta över en vecka

Enligt Denny Josefsson på Trafikverket är det fortfarande stopp och kommer vara det under större delen av dagen.
– Vi har fått en preliminär prognos om att vi vid 16-tiden kommer att kunna köra på ett spår. Det betyder att det kommer bli fortsatta förseningar och köer på bägge sidor av stationen. Dessutom blir det fortsatt vissa inställda avgångar för att reducera köbildningarna, säger han till Aftonbladet.
Hur många dagar det kan fortsätta är oklart.
– Det kan ta upp till en vecka, längre tid i värsta fall.

Larmade om risk i augusti

I augusti slog banarbetare larm om tågrälsen mellan Stockholms central och Södra station sitter löst på flera ställen. 
I slutet av oktober togs den lösa rälsen upp i en interpellation av Mats Pertoft, miljöpartistisk riksdagsledamot. 

Interpellationen kommer att behandlas i riksdagen i kväll.

Socialdemokraternas trafikpolitiska talesperson och ordförande i riksdagens trafikutskott, Anders Ygeman, kopplar den lösa rälsen till vad han menar är regeringens nedskärning av järnvägsunderhållet.

Har inte stoppat byggarbete

Martin Bäverstam jobbar på bygget på Citybanan och såg rakt in i tunneln där tåget spårat ur.

– De tre -fyra första vagnarna är urspårade och loket är nedställt. En del folk knatar runt och besiktigar tåget. Om rasrisken har de inte sagt något. De har inte satt något stopp för vårt arbete så jag har svårt att tänka mig att det är någon större risk, säger han till Aftonbladet.

Trafikverket skriver om händelsen på sin hemsida:

"Det drabbar trafik som kommer söderifrån samt de som ska söderut till och från Göteborg, både fjärrtåg och SL-pendeltåg. Inställd trafik och omledning kommer att ske. För mer information kontakta aktuellt tågbolag".

Såg tåget spåra ur

Robin Österberg, 22, satt på pendeltåget från Södertälje till Ulriksdal. Strax efter Stockholms södra inne i tunneln small det till, berättar han för Aftonbladet.

– Det var en hög smäll. Det skakade, blixtrade till och vi såg gnistor överallt. Vi såg det andra tåget och att det var på väg in mot väggen på andra sidan.

– Alla blev chockade precis när det hände. Det såg först ut som om tåget var på väg in i vårat tåg.

Efter det blev pendeltåget stående en timme i tunneln innan det backades ut till Södra station.

TT uppger att godståget var lastat med rötslam.

Det har dessutom under morgonen varit ett tunnelbanetåg som fått tas ur trafik vid Gamla stan, vilket orsakat stopp och förseningar på tunnelbanan.

Texten uppdateras.