Avdrag för jobb – utan att jobba

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-13

De tidigare ledamöterna får sänkt skatt – på sina bidrag

De arbetslösa får det inte.

Och inte pensionärerna.

Men gamla riksdagsledamöter med bidrag från staten får jobbskatteavdrag.

– Det är så fel. Det rubbar förtroendet för oss, säger Margareta Pålsson (m).

Aftonbladet granskade

i går inkomstgarantin för före detta riksdagsledamöter och Europaparlamentariker. I oktober fick 89 gamla ledamöter tillsammans två miljoner kronor i bidrag. Sammanlagt har ledamöterna fått 88 miljoner kronor utan att jobba.

Men det är inte nog med det.

Räknas som lön

De första fem åren får de gamla riksdagsmännen dessutom jobbskatteavdrag eftersom ersättningen räknas som lön. Skattesänkningen infördes för att stimulera arbete, så varken pensionärer eller arbetslösa har rätt till den.

– Det är fel och det rubbar allmänhetens förtroende för oss, säger riksdagsledamoten Margareta Pålsson (m).

– Jobbskatteavdraget är till för att göra det mer förmånligt att arbeta och mindre förmånligt att inte arbeta. Men ex-ledamöterna arbetar inte.

Den förre moderaten Henrik S Järrel, 60, satt fyra mandatperioder i riksdagen och fick 32 718 kronor i oktober. Han skulle gärna slippa jobbskatteavdraget.

– Definitionsmässigt kan man inte kalla garantin för lön, säger Henrik S Järrel.

Riksdagen beslutar själv om inkomstgarantin. Leif Jakobsson (s) var med och utredde de regler som trädde i kraft 2006. Han lägger skulden på regeringen.

– Så här blir det när man har olika skatteskalor. Det är ett systemfel, säger han.

Moderaternas gruppledare Lars Lindblad är öppen för att ändra reglerna.

Vill inte strama åt

– En möjlighet är att omdefiniera inkomstgarantin till en visstidspension, men det har vi inte pratat om med de andra partierna om ännu, säger han.

Nästan hälften av de riksdagsledamöter som försvann efter valet 2006 lever fortfarande på inkomstgarantin. Men varken Lars Lindblad eller Leif Jakobsson vill strama åt reglerna bara två år efter att den senaste ändringen klubbades igenom.