"Vi ska göra dig till en hora på nätet"

Uppdaterad 2015-07-28 | Publicerad 2015-07-23

Annelie Babitz är journalist och hon tycker att näthatet mot kvinnor har gått för lång.

När jag tänker på hur normalt det blivit i Sverige att bli kränkt på nätet bara för att man är kvinna så poppar videon till Major Lazers låt, "Bubble Butt," upp på min näthinna. I början av den står några kvinnor och tar selfies och en av dem frågar: ”How do I look?” En av kvinnorna vänder sig då om och svarar:

”You look like a fucking whore.” Och kvinnan som frågat svarar: ”Coolt.” Eftersom vårt rättsväsende skiter i kränkningar av kvinnor på nätet så kanske vi måste börja reagera med ett ”Coolt" då vi blir utmålade som horor. Fan heller!

Det tråkiga är att varje gång jag publiceras drabbas jag numera av en kräkkänsla då jag vet att jag kommer att få en massa våldtäktshot och bli utmålad som hora.

Saken är ju den att, om jag dagligen får höra från olika alias på nätet att jag kommer att bli våldtagen i framtiden, vilket är ett hot mot mitt kön, så kommer jag antagligen att sluta skriva.

Så visst är våra kön sammanlänkande med vår kreativitet. Och när det gäller kvinnor används just kvinnokönet, som bilder på uppfläkta, sönderskurna kvinnokön eller nedvärderande ord om kvinnokönet, för att kränka kvinnor.

I stället för att stödja kvinnors intellektuella skapande använder sig vårt patriarkat på ett systematiskt sätt av detta för att stänga av vårt skapande.

Så när mina utländska vänner frågar mig om Sverige, ja, då ryser jag mest. Förut kunde jag ställa mig upp och skrika: Heja Sverige. Heja Ikea. Heja Hennes & Mauritz. Numera sitter jag kvar, huttrar och mumlar ordet KVINNOHAT.

Annelie Babitz

Följ ämnen i artikeln